Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovič: Chorý Orbánov a trochu chorý Ficov zákon

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Navrhované koaličné riešenie zákona o dvojakom občianstve prirovnáva Igor Matovič k púšťaniu žilou.

Najprv sa podľa neho dostaví opojenie, lenže o niekoľko rokov zistíme, že na južnom Slovensku žije dvestotisíc občanov Maďarskej republiky. Medzi nimi si podľa Matoviča bude maďarský premiér Viktor Orbán robiť kampaň.

Zabrániť tomu chce predloženým pozmeňujúcim návrhom. Ním chce zrušiť koalíciou navrhovaný paragraf o tom, že Slovensko neuznáva nadobudnutie cudzieho občianstva, ak sa to stalo v rozpore s medzinárodným právom.

Matovič chce zachovať súčasné pravidlo, aby občania Slovenska mohli mať len jeden pas. Výnimkou budú ľudia, ktorí v cudzine aspoň rok žili, pracovali, študovali, podnikali alebo odtiaľ pochádzajú ich rodičia alebo prarodičia. Tí budú môcť získať cudzie občianstvo bez sankcie.

V súčasnosti podľa neho platí "chorý Orbánov a trochu chorý Ficov zákon", pričom koalícia chce problém riešiť "chorým Dzurindovým či Bugárovým zákonom". "Extrém chceme opraviť ďalším extrémom," konštatoval.

Návrh Obyčajných ľudí je podľa neho kompromisom, ktorý má zabrániť, aby si Maďarsko privlastnilo slovenských občanov. „Títo ľudia sú jednoducho naši a nie sú Orbánovi,“ vyhlásil. Predložený pozmeňujúci návrh okrem Obyčajných ľudí podporili aj poslanci Smeru-SD a SNS a Matovič mieni hlasovať spoločne s opozíciou.

Na členov SNS apeloval, aby do parlamentu prišiel aj Ján Slota, aby sa nestalo, že kvôli jeho chýbajúcemu hlasu prejde koaličné znenie zákona. Viacero koaličných poslancov neskôr Matovičovi vyčítalo, že opozíciu vyzýva, aby nazbierala dostatok hlasov tak, aby neprišiel návrh koalície, ktorej je členom.

Matovič si nemyslí, že jeho hlasovanie spolu s opozíciou bude porušením koaličnej zmluvy, ktorá zakazuje spolupracovať s opozíciou pri zásadných veciach. Líder Obyčajných ľudí argumentuje, že nikde nie je napísaný zoznam týchto zásadných vecí. Poslancom Mosta-Híd odkázal, že o slovenských Maďarov sa treba starať nie tak, že im umožníme získať maďarské občianstvo, ale treba zabezpečiť, aby sa na Slovensku dobre cítili. „Ak ste vlastenci, musí vám záležať, aby sa tu cítili ako doma,“ vyhlásil.

Po Matovičovom vystúpení si poslanci vymenili niekoľko invektív. Gábor Gál (Most-Híd) na Matoviča vzrušeným hlasom naliehal, aby prenechal obhajobu záujmov voličov Mosta-Híd na nich a staral sa o svojich voličov. Tiež mu vyčítal, že sa spája s ľuďmi, na ktorých pred voľbami „kydal“. „Akokoľvek nás budete provokovať, cítime sa tu doma. Nám je jedno, čo si o tom myslíte,“ vyhlásil Elemér Jakab (Most-Híd).

Peter Kalist (SaS) parafrázoval autora pozmeňujúceho návrhu. Ak prejde, bude podľa neho platiť „chorý Matovičov zákon“.

Matovič zasa Martinovi Padovi odkázal, že v tejto veci nemá zdravý rozum. Jeden z autorov novely Pavol Kubovič vyhlásil, že ak poslanci Matovičov návrh schvália, autori svoj zákon z rokovania stiahnu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu