Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MS: Keď chceme odkryť čo sa deje, Fico začína kričať

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Keď chce ministerstvo spravodlivosti odkryť, čo sa v justícii vrátane prokuratúry naozaj deje a umožňuje všetkým ľudom, aby kontrolovali súdy a prokuratúru, predseda Smeru-SD začína kričať.

Uviedla to vo svojom stanovisku šéfka rezortu Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Reaguje tak na dnešné Ficove slová, že vláda sa v oblasti justície a prokuratúry správa ako normalizátori z minulého storočia.

"Kto sa ozval? Je to ten istý Robert Fico, ktorý prenechal ministerstvo spravodlivosti Mečiarovi a tichučko sa pozeral ako Harabin rozvracia justíciu?" pýta sa Žitňanská.

Podľa nej koalícia zmenami zasiahla veľmi citlivé miesto Smeru-SD, Vladimíra Mečiara, Štefana Harabina a teraz aj Dobroslava Trnku.

"Nemiestne využívanie kontaktov, konexií, rodinkárstvo sa musí na Slovensku skončiť a ja s tým chcem začať v justícii," zdôraznila ministerka.

Podľa Fica chystá jej ministerstvo čistky a chce odvolať všetkých krajských a okresných prokurátorov a ich námestníkov. Hovorca rezortu Peter Bubla uviedol, že funkcia vedúcich prokurátorov, ktorí v súčasnosti nemajú žiadne funkčné obdobie a ktoré sa plánuje zaviesť, má zaniknúť najneskôr uplynutím lehoty šiestich, resp. troch mesiacov od účinnosti navrhovaného zákona.

"Ide o rovnaký mechanizmus, aký bol už právnou praxou osvedčený, keď sa v roku 2007 obsadila prevažná väčšina miest predsedov súdov výberovým konaním. Vtedy vládu viedol Robert Fico a výhrady nemal," dodal Bubla.

Za normalizačný krok označil expremiér aj budúcu podriadenosť prokuratúry rezortu spravodlivosti. "Ministerka bude určovať vnútorný život prokuratúry, nehovoriac o tom, že bude môcť začať disciplinárne stíhať prokurátora. Pre Boha, čo s tým má ministerka? Miešajú hrušky s jablkami krížom-krážom, len aby sa dostali na koňa a kontrolovali túto významnú inštitúciu," vyhlásil.

Podľa Fica nastal čas, aby sa prokurátori aj sudcovia ozvali. "Ja by som privítal, keby si sadli a prebrali, čo vláda pripravuje. Veď to je ich likvidácia. Vyzývam ich na podanie kolektívneho stanoviska," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu