Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na horách silný vietor, trvá hrozba lavín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JASNÁ – Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva vo všetkých vysokých pohoriach Slovenska. O aktuálnej situácii informoval Marek Biskupič, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená. „Výnimkou sú ojedinelé strmé svahy a žľaby, kde sa vplyvom silného vetra a malého množstva snehových zrážok vytvorili nebezpečne nestabilné snehové útvary. Uvoľnenie lavín môže v týchto lokalitách zapríčiniť dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky,“ spresnil Biskupič.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami hmlisto s občasným slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -7 do +2 stupňov Celzia. Fúkal silný až prudký vietor prevažne severozápadných smerov s rýchlosťou do 50 km/h, na hrebeňoch nárazový až so silou víchrice a rýchlosťou do 90 km/h.

Počas uplynulých 24 hodín pripadlo od poprašku do 5 cm nového snehu. Do žľabov a rôznych ďalších terénnych nerovností bol previaty sneh z poslednej periódy sneženia. Vietor tam nafúkal nestabilné snehové dosky a vankúše. Snehová pokrývka je nerovnomerne rozložená a na toto ročné obdobie má stále iba podpriemernú výšku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu