Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparovič: Neviem, či ste čarodejníci, armáda je v kríze

Ivan Gašparovič a Ľubomír Bulík
Ivan Gašparovič a Ľubomír Bulík

BRATISLAVA - Armáda je v kríze, skonštatoval dnes prezident a hlavný veliteľ ozbrojených síl Ivan Gašparovič pri hodnotení minulého roku.

Predchádzajúce roky na podobných hodnoteniach podľa neho vždy rezonovalo, že "úlohy s vypätím síl splníme", či "s vypätím vypätých síl úlohy splníme". "Ja už neviem, či to mám brať ako postoj žartovný alebo zúfalý. Neviem či ste čarodejníci, alebo budete kamuflovať ďalej, že všetko je v poriadku," uviedol.

Zároveň ocenil, že po prvý raz počul z úst náčelníka generálneho štábu, že v armáde je kríza. Vyzval ministra, poslancov, velenie armády, aby už teraz začali diskutovať o budúcoročnom rozpočte.

Politická podpora pre napĺňanie cieľov a úloh armády podľa neho ostáva veľakrát len v rovine deklarácií. "Vlády SR obranné výdavky neustále znižujú," zdôraznil prezident s tým, že aj v tomto roku pokračuje tento negatívny trend. Slovensko sa pri vstupe do NATO zaviazalo vyčleňovať dve percentá HDP, tento rok je to však len niečo cez jedno percento.

"Šetrenie, ktoré sa dotklo aj rezortu obrany, narušilo pôvodný zámer racionalizácie a modernizácie ozbrojených síl," dodal.

Náčelník Generálneho štábu Ľubomír Bulík viackrát zdôraznil, že úlohy boli splnené s obmedzením. "Väčšina zbraňových systémov je na konci technickej životnosti, prevádzkyschopnosť techniky a materiálu dlhodobo klesá v dôsledku nedostatočného zásobovania náhradnými dielcami, servisu a opráv. V mnohých komoditách nie sú zabezpečené predpísané zásoby. Infraštruktúra ako i výcvikové zariadenia sú často nedostatočné. Vo výcviku sa zameriavame na zvládnutie stále sa zužujúcich priorít," zdôraznil.

Tento rok považuje Bulík za kritický. Napriek tomu armáda podľa neho zabezpečí úlohy v zahraničných operáciách a misiách - ISAF, ALTHEA a UNFICYP, ochranu vzdušného priestoru Slovenska a posilní pripravenosť na nevojenské krízové situácie na Slovensku.



Veliteľské zhromaždenie Ozbrojených síl SR s prezidentom Gašparovičom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu