Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tri kolá nestačili, Trnavská univerzita je bez rektora

Trnavská univerzita
Trnavská univerzita (Zdroj: TASR)

TRNAVA - Trnavská univerzita (TU) je od dnešného dňa bez rektora. Doterajšiemu rektorovi Martinovi Mišútovi k 1. februáru skončilo štvorročné volebné obdobie, no Akademický senát (AS) doteraz nedokázal vybrať jeho nástupcu.

Uskutočnili sa už pritom tri kolá volieb s celkovo piatimi uchádzačmi o funkciu. Na základe výzvy kolégia rektora požiadala v posledný januárový deň predsedníčka AS ministra školstva, aby poveril dočasným vedením školy prorektora Andreja Filipeka. Zároveň kolégium zvolalo na utorok 8. februára stretnutie akademickej obce, ktoré sa má zaoberať aktuálnou a podľa neho znepokojujúcou situáciou na TU. "Už pol roka AS volí rektora a žiadny uchádzač nevyhovel jeho kritériám. Domnievame sa, že študenti a pedagógovia majú právo poznať kritériá, aké AS pre voľbu má, prípadne od členov AS vedieť i ďalšie okolnosti," povedal bývalý rektor M. Mišút. Tri neúspešné kolá volieb nerobia TU podľa jeho vyjadrenia dobré meno.

Už predtým bola stanovená nová voľba rektora na 10. februára, do určeného termínu sa prihlásili dvaja kandidáti - dekan Právnickej fakulty Marek Šmid a Jana Levická z Fakulty ošetrovateľstva a sociálnej práce. Výsledok volieb v novom kole by však mohol byť spochybniteľný. AS dostal od Kolégia rektora upozornenie, že panujú určité domnienky, podľa ktorých nie všetci členovia AS majú platný mandát. Odvíja sa to od ich platných pracovných zmlúv. Na výklad problému má AS na jednej strane a kolégium vedno s vyjadrením zástupcov ministerstva školstva na strane druhej iný právny názor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu