Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V Tatrách našli pascu na svište

Ochranár ukazuje pascu, do ktorej sa chytil svišť. Zobraziť galériu (3)
Ochranár ukazuje pascu, do ktorej sa chytil svišť.

ZÁPADNÉ TATRY – Vzácne svište vrchovské, ktoré čoraz v menšom počte žijú vo Vysokých Tatrách, likvidujú pytliaci. V polovici júla objavil pracovník Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši (SMOPaJ) v Gáborovom sedle v Západných Tatrách pascu, v ktorej bola zaseknutá noha svišťa.

Ochranári podali na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre pokus o nezákonný odchyt chráneného živočícha. Svišť patrí medzi ohrozené druhy, jeho hodnota predstavuje až 100-tisíc korún. Pytliaci zviera zrejme ulovili kvôli masti, ktorá sa najmä v západných krajinách dodnes používa prevažne v ľudovom liečiteľstve. Za 2 dl môžu na čiernom trhu dostať až 40 eur, čo je viac ako 1 500 korún. „Pascu veľkú ako keby lovili medveďa som objavil pri materskej nore svišťa, blízko poľskej hranice. Nevylučujem preto, že mohlo ísť o pytliakov z Poľska,“ uviedol Pavel Ballo zo SMOPaJ, ktorý už tretí rok mapuje svištie kolónie v Západných Tatrách.

Vlani zaznamenali ochranári podobný prípad. Pytliaci však svište chytali do pripravených jám. Tí operujú v horách najmä počas októbra, keď sa svište ukladajú na zimný spánok a majú najviac tuku. Ochranári preto vyzývajú návštevníkov Tatier, aby si všímali ľudí, ktorí odbočia z chodníka, podozrivo sa správajú, alebo majú pri sebe neobvyklé vybavenie. „V prípade podozrenia treba ihneď kontaktovať strážnu službu Správy TANAP-u,“ dodal pracovník TANAP-u Juraj Švajda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu