Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Greenpeace: Ľudia, povedzte, kam spadli sadze!

sadze! Po požiari skladu chemikálií lekári vyšetria vyše dvesto hasičov. Zobraziť galériu (13)
sadze! Po požiari skladu chemikálií lekári vyšetria vyše dvesto hasičov.

PETRŽALKA - Greenpeace oslovili Bratislavčanov a ľudí z okolia, aby im pomohli určiť presnú trasu splodín z požiaru skladu chemického odpadu v Petržalke. „Chceme odborníkom pomôcť identifikovať miesta, kde spadli sadze a možno aj nebezpečné chemikálie. Za prvú hodinu výzvy sa ozvalo vyše 10 občanov,“ povedal Juraj Rizman z Greenpeace.

Situácia vzhľadom na hasičov, ktorí boli v blízkosti požiaru, je vážna. Dvaja z nich sú už druhý deň hospitalizovaní v nemocnici. Záchranár Henrich Bartovič (32) bol niekoľko desiatok metrov od ohniska požiaru. Po zistení zdravotných ťažkostí je hospitalizovaný aj s kolegom v nemocnici na Kramároch. Podľa hovorkyne bratislavských hasičov Silvie Balázsikovej však nie je isté, že sú ich zdravotné problémy spôsobené následkom požiaru.

„Všetkých vyše 200 zasahujúcich hasičov z hlavného mesta a okolia, vrátane dobrovoľných, čakajú preventívne prehliadky,“ povedala Balázsiková. Hasiči a niektorí novinári, ktorí boli neďaleko ohniska požiaru, sa sťažujú najmä na bolesti hlavy, žalúdočnú nevoľnosť a problémy s dýchaním. Banskobystrickej firme Detox, ktorej zhorený sklad patrí, inšpekcia životného prostredia nariadila vykonať prieskum vôd a zeminy. Ak sa potvrdí znečistenie podzemných vôd, firma bude musieť zem pod vyhoreným skladom obnoviť. Detoxu hrozí pokuta až 5 miliónov korún. „Prípad vyšetruje polícia, zatiaľ sa nebudeme vyjadrovať,“ povedal hovorca firmy Detox Dominik Garaj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu