Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Ako voliť, aby bol váš hlas platný?

Zajtrajšia júnová sobota je dňom parlamentných volieb. Víkend tak mnohí začnú návštevou volebnej miestnosti a odovzdajú hlas vybranej politickej strane. Čo všetko treba so sebou na voľby zobrať a čo urobiť, aby bol váš hlas platný? Nový Čas vám prináša niekoľko potrebných informácií.

Tohtoročné parlamentné voľby sú v poradí štvrtými voľbami v histórii samostatnej Slovenskej republiky. Oproti tým predošlým však prinášajú niekoľko zmien. Jednou z nich je i to, že po prvýkrát budeme voliť len v jeden deň - teda len zajtra, v sobotu 17. júna. Novinkou je tiež to, že prvú možnosť zúčastniť sa na voľbách majú i krajania s trvalým pobytom v zahraničí, a tiež tí, ktorí síce majú trvalý pobyt na Slovensku, ale zajtra budú za jeho hranicami. Do dnešného dňa mohli odvoliť zo zahraničia poštou.

Volebné miestnosti
Budú otvorené od 7.00 hod. do 22.00 hod. Voliť musíte v tej volebnej miestnosti, kde ste zapísaní. Informácia o tom, ktorá volebná miestnosť to je, a kde sa nachádza, je uvedená na oznámení, ktoré ste dostali od obecného úradu. Tí, ktorí sa zajtra nebudú nachádzať v mieste trvalého bydliska, môžu voliť v hociktorej volebnej miestnosti na území Slovenska. Ale pozor! Na to, aby ste tak mohli urobiť, potrebujete voličský preukaz. Ak ste si ho zabudli vybaviť, musíte hodiť lístok do urny v mieste trvalého bydliska.

Každý osobne
Ten, kto chce voliť, musí prísť do volebnej miestnosti osobne, nemôže hlasovaním poveriť inú osobu. V prípade, že vám zdravotné problémy neumožňujú ísť voliť, môžete požiadať okrskovú volebnú komisiu, aby za vami prišla a umožnila vám hlasovať. Tá k vám pošle dvoch členov aj s hlasovacími lístkami, obálkou a hlasovacou urnou. Členovia volebnej komisie vás nemôžu nijako ovplyvňovať, ani vám pomáhať pri úprave hlasovacích lístkov. Pomôcť vám môže doma alebo v hlasovacej miestnosti len iný volič.

POTREBNÉ DOKUMENTY:
- Občiansky preukaz - po príchode do volebnej miestnosti musíte preukázať totožnosť. Vyžaduje sa výlučne občiansky preukaz
- žiadny iný doklad (pas, vodičský preukaz) sa neuznáva.
- Voličský preukaz - v prípade, že nevolíte v mieste trvalého bydliska a požiadali ste o voličský preukaz, nezabudnite si ho so sebou na voľby priniesť.

ČO TREBA DODRŽAŤ
1. Preukážte svoju totožnosť
- po príchode do volebnej miestnosti sa preukážte občianskym preukazom. Následne dostanete od okrskovej volebnej komisie hlasovacie lístky a obálku.

2. Vyberte len jeden hlasovací lístok
- dôležité je, aby ste vošli do vyhradeného priestoru, kde si vyberiete iba jeden hlasovací lístok strany, za ktorú chcete hlasovať. Ak tak neurobíte, vaše hlasovanie bude neplatné.

3. Zakrúžkujte štyroch kandidátov - po výbere jedného hlasovacieho lístka strany, ktorej chcete dať hlas, môžete na ňom zakrúžkovať čísla štyroch kandidátov. Vyjadríte tak, že im dávate prednosť pred ostatnými kandidujúcimi. V prípade, že zakrúžkujete viacerých kandidátov, napr. piatich, váš hlas strane síce platný bude, ale na prednostné hlasy zakrúžkovaných kandidátov sa nebude prihliadať.

4. Hoďte lístok do urny - lístok vložte do obálky, a potom vhoďte do hlasovacej urny.

KTO MÔŽE A KTO NEMÔŽE VOLIŤ?
Voliť môže:

- každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dosiahol 18 rokov
- obvinený zo spáchania nejakého trestného činu, ktorý bude v deň volieb vo väzbe

Voliť nemôže:
- občan, ktorý je zbavený spôsobilosti na právne úkony, teda svojprávnosti
- občan, ktorý je v čase konania volieb vo výkone trestu odňatia slobody, teda bol právoplatne odsúdený

S akými číslami kandidujú politické strany?

číslo strany názov strany
1 Ľavicový blok
2 Strana občianskej solidarity
3 Misia 21 - Nová kresťanská demokracia
4 Strana demokratickej ľavice
5 Združenie robotníkov Slovenska
6 Kresťanskodemokratické hnutie KDH
7 Slovenská národná koalícia- Slovenská vzájomnosť
8 Aliancia nového občana ANO
9 Hnutie za demokraciu
10 Strana maďarskej koalície
11 Slobodné Fórum
12 Občianska konzervatívna strana
13 Prosperita Slovenska
14 Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko
15 Agrárna strana vidieka
16 Komunistická strana Slovenska
17 Slovenská ľudová strana
18 Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana
19 Smer - sociálna demokracia
20 Slovenská národná strana
21 NÁDEJ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu