Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

O čo ide ministranám!?

Exminister kultúry Tóth ako člen strany Nádej zrejme v politike čoskoro skončí.
Exminister kultúry Tóth ako člen strany Nádej zrejme v politike čoskoro skončí.

BRATISLAVA - O hlasy voličov bojuje v práve prebiehajúcej kampani 21 strán. Niektoré z nich však už teraz vedia, že ich šanca dostať sa do Národnej rady je nulová. Neodradila ich ani polmiliónová volebná kaucia. Prečo to vlastne robia a o čo im ide?

Na poslanecké miesto si brúsi zuby 2 353 kandidátov rôznych strán. Reálne šance, že sa im ich sen splní, má však drvivá menšina. Z 21 kandidujúcich politických hnutí a strán má len 7 až 8 nádej, že budú nasledujúce štyri roky ovplyvňovať chod krajiny. Niektorí analytici sa domnievajú, že pre predstaviteľov „beznádejných“ strán sa politika stala vášňou, s ktorou nevedia prestať.

Ale je tu i iný motivačný faktor. Peniaze. „Ešte stále existuje trojpercentný limit - keď ho strana dosiahne, znamená to pre ňu prílev peňazí. Je to jeden obrovský kšeft,“ skonštatoval politológ Miroslav Kusý. A kvôli týmto peniazom sú strany ochotné zaplatiť i volebnú kauciu. „Pol milióna je pre malé strany dosť peňazí, ale ak je šanca, že získajú dosť hlasov, tak to risknú,“ uviedol Kusý. Aby sa im investícia vyplatila, musí o nich volič vedieť. Preto sa snažia zaujať. Niektoré sa rozhodli pre neštandardné názvy ako SLNKO, SOS, Nádej. „Či sú to vhodne zvolené názvy, to je skôr otázka pre psychológa,“ dodáva politológ. Malé strany tu nie sú len preto, aby samy zarobili. Odoberajú totiž hlasy veľkým stranám. Ohrozené sú predovšetkým strany s menej stabilnou voličskou základňou.

O KTORÉ REZORTY VO VLÁDE MAJÚ ZÁUJEM:

ZRS - Vnútro a výstavba.

SDĽ - Školstvo, poľnohospodárstvo, zdravotníctvo.

SĽS - Post premiéra a rezorty, ktoré chcú ponechať.

Misia 21 - Považuje túto otázku za predčasnú.

OKS - Všetky posty.

Prosperita Slovenska - Všetky posty.

SOS - Vnútro, doprava, zahraničie, ministerstvo práce.

Nádej - Zdravotníctvo, školstvo.

Agrárna strana vidieka - Ministerstvo vidieka v zmysle úvah v Európskej únii, v rámci neho rezorty pôdohospodárstva, lesníctva, vodohospodárstva, životného prostredia.

Ľavicový blok - Všetky posty.

SLNKO- Životné prostredie, školstvo, regionálny rozvoj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu