Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

JOJ: Podľa Bugára treba posilniť kontrolu SIS

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Zastupujúci predseda parlamentu a líder SMK Béla Bugár je presvedčený, že kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) treba zosilniť. V diskusnej relácii televízie Joj Sedmička to uviedol v súvislosti s poslednými kauzami tajnej služby. Skonštatoval tiež, že SIS sa stáva nedôveryhodnou, ak na overenie agentky Kováčovej potrebuje niekoľko týždňov.

Za nešťastné tiež považuje, ak sa bývalí príslušníci SIS, vyjadrujú k aktivitám politických predstaviteľov doma alebo v zahraničí. Reagoval tak na vyjadrenia Igora Cibulu a Petra Tótha, ktorí obvinili poslanca SMK Miklósa Duraya z podpory šovinistickej politiky lídra Fideszu Viktora Orbána. "Dostali za úlohu takýmto spôsobom zaútočiť na SMK v rámci predvolebného boja?", opýtal sa Bugár, ktorý nevylúčil že bývalí agenti naďalej so SIS spolupracujú. Bugár si však nemyslí, že SIS monitoruje SMK v súvislosti s činnosťou M. Duraya. "Keby to tak bolo, tak vám garantujem, že tu bude zemetrasenie najvyššieho stupňa," vyhlásil.

Kontrolu SIS považuje za nedostatočnú aj podpredseda parlamentu a ĽS-HZDS Viliam Veteška. Kritizoval tiež obsah správy, ktorú tajná služba predložila poslancom parlamentu. Označil ju za málo konkrétnu "selanku", pri ktorej vznikajú pochybnosti či sa prostriedky, ktoré do SIS idú, využívajú efektívne.

Aj v prípade úspešného útoku hackerov na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vznikajú podľa Vetešku pochybnosti o efektívnom narábaní s financiami. "Úrad, ktorý stojí strašne veľa peňazí, má veľké nedostatky," skonštatoval Veteška, podľa ktorého by vláda mala informovať o opatreniach, ktoré v súvislosti s útokom prijala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu