Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Černobyľ na fotografiách

Aj mladšia generácia si prezrela šokujúce fotografie postihnutých ľudí. Zobraziť galériu (3)
Aj mladšia generácia si prezrela šokujúce fotografie postihnutých ľudí.

KOŠICE - História sa už nesmie opakovať! Nevšednou výstavou pod holým nebom upozorňuje organizácia Greenpeace na černobyľskú tragédiu spred dvadsiatich rokov.

Na fotografiách holandského fotografa Roberta Knotha môžu Košičania na Hlavnej ulici vidieť portréty ľudí, ktorých postihla havária bloku jadrovej elektrárne v Černobyle 26. apríla 1986. „V Košiciach vystavujeme len výber fotografií. Obsahujú aj texty s konkrétnymi menami a osudmi ľudí,“ uviedol Jan Beránek z organizácie Greenpeace. Verí, že výstava zaujme aj mladých ľudí, ktorí v čase výbuchu černobyľskej elektrárne ešte ani neboli na svete. Výstava v Košiciach potrvá do 26. apríla, teda do výročia smutnej udalosti. Odvčera si môžu časť fotografií pozrieť aj Bratislavčania na Hviezdoslavovom námestí.


ČO SA VTEDY STALO?
Vo vtedajšom sovietskom Černobyle 26. apríla 1986 krátko pred pol druhou ráno explodoval štvrtý blok jadrovej elektrárne. Počas výbuchu do ovzdušia uniklo množstvo radiácie, na následky ktorého trpeli a dodnes trpia tisícky ľudí. Rádioaktívny mrak sa prehnal cez Slovensko trikrát, a to 30. apríla, 3. až 4. mája a 7. mája 1986.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu