Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Zdravotníci hrozia razantnejším štrajkom, chcú rokovať s vládou

Marian Kollár
Marian Kollár

BRATISLAVA - Ak vláda nezačne rokovať so štrajkujúcimi zdravotníkmi, od budúceho týždňa pristúpia k razantnejším formám štrajku. Na dnešnom mítingu na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí to pred približne tisíckou lekárov, zdravotných sestier a občanov vyhlásil šéf štrajkového výboru zamestnancov bratislavskej nemocnice Marian Kollár. Nespresnil však, akú formu by v takom prípade štrajk nadobudol. Dodal, že štrajk potrvá minimálne do budúcej stredy.

Zdravotníci chcú, aby ich požiadavky - vyššie mzdy a viac financií pre zdravotníctvo - splnila vláda Mikuláša Dzurindu. Kabinet však zodpovednosť odmieta. Minister zdravotníctva Rudolf Zajac štrajkujúcim odkázal, aby svoje požiadavky smerovali na svojich zamestnávateľov, teda riaditeľov nemocníc.

Zdravotníci si na dnešný míting, na ktorom chceli občanom vysvetliť dôvody protestov, priniesli transparenty s nápismi "Vláda nepotrebuje zdravotníkov? Občania pouvažujte!", či "Peniaze "otrokom zdravotníctva". Na príhovory predstaviteľov štrajkových výborov reagovali búrlivým potleskom, keď sa spomínala vláda a minister zdravotníctva, dav pískal. Štrajk tak prebiehal v búrlivej atmosfére, zaobišiel sa však bez incidentov. Po jeden a pol hodine sa štrajkujúci z rôznych častí Slovenska v pokoji rozišli.

Na dnešnom mítingu sa nezúčastnil nik z ministrov vlády, hoci naň organizátori pozvali napríklad aj premiéra Mikuláša Dzurindu. Minister zdravotníctva neprišiel, pretože je na služobnej ceste v Košiciach. Lekárov a sestry však prišiel podporiť prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor.

Do štrajku vstúpili ako prví zdravotníci bratislavskej nemocnice minulý týždeň vo štvrtok. Postupne sa k štrajku pridávali nemocnice v ďalších krajských mestách - Prešove, Nitre, Banskej Bystrici, Trnave a Trenčíne, vo štvrtok by sa mala pridať aj nemocnica v Košiciach. Okrem nich štrajkujú zdravotníci aj v Martine, Zvolene, Bardejove a v ďalších mestách. Lekári a sestry v štrajku poskytujú väčšinou len základnú zdravotnú starostlivosť.

Ústava lekárom a sestrám prikazuje, že aj počas štrajku musia poskytovať takú zdravotnú starostlivosť, aby neohrozili zdravie a život pacientov. Štrajkujúci zdravotníci však nemajú nárok na mzdu v čase štrajku. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou prešetruje tri podania pacientov, ktorí tvrdia, že im počas štrajku zdravotníci neposkytli primeranú pomoc. Posledná sťažnosť prišla na úrad dnes, keď sa pacientka sťažovala na postup lekárov na gynekologicko-pôrodníckom v bratislavskej nemocnici na Kramároch.

Vláda sa od štrajku dištancuje. Premiér Dzurinda dnes novinárom povedal, že štrajk je pracovnoprávny spor, v ktorom ani na jednej strane nevystupuje vláda. Podobný postoj zaujal aj minister Zajac. Ten navyše vyzval šéfa bratislavského štrajkového výboru Mariana Kollára, aby priznal, či kandidoval za poslanca parlamentu v minulosti aj za inú stranu, ako je Hnutie za demokraciu. Kollár svoju politickú minulosť nepopiera, dnes sa však vraj v politike už neangažuje. "Nemáme nič spoločné s politikmi a politikou," vyhlásil na Hviezdoslavovom námestí.

Súčasne so štrajkom zdravotníkov prebiehajú vyjednávania o kolektívnych zmluvách v nemocniciach. Dnešné rokovanie zástupcov Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb s Asociáciou fakultných nemocníc Slovenska v Košiciach sa skončilo dohodou vo väčšine sporných bodov. Na budúci týždeň by tak mohli podpísať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa, informoval novinárov šéf odborového zväzu Andrej Kučinský.

"Pevne verím, že v stredu 19. apríla podpíšeme zmluvu," potvrdil prezident Asociácie fakultných nemocníc Slovenska Jaroslav Šajty. Ani jedna, ani druhá strana však nechcela uviesť podrobnosti o obsahu rokovaní. Podľa Šajtyho sa však zástupcovia asociácie snažili urobiť všetko preto, aby fakultné nemocnice zvládli náklady na zvýšenie miezd svojich zamestnancov a nenastal ich kolaps.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu