Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál: Šéf drogového gangu na slobode

Policajti pri akcii Kompa 1 proti drogovým dílerom zhabali 2,3 kg heroínu.
Policajti pri akcii Kompa 1 proti drogovým dílerom zhabali 2,3 kg heroínu.

BRATISLAVA - Z väzby dnes prepustia podľa polície šéfa bratislavského heroínového gangu Nasera B. (32) a jeho dvoch kumpánov Ľudovíta Sch. a Alexandra S. Bratislavský krajský súd ich pritom pred 2 rokmi odsúdil na nepodmienečné tresty od 3 do 13 rokov. Oddnes sú však opäť na slobode. A dôvod? Takmer tradičný - prieťahy v súdnom konaní. Tentoraz súdom nestačilo ani osem mesiacov! A vinník zase raz nejestvuje!

Podľa našich informácií 2 100-stranový spis o drogových díleroch putoval z Najvyššieho súdu späť na bratislavský Krajský súd vlani 19. júla. Najvyšší súd však tvrdí, že vo veci sa od tohto dátumu osem mesiacov nič neurobilo. A to je neprípustné! „Senát Najvyššieho súdu minulý týždeň rozhodol o nepredĺžení väzby. Aj obžalovaní majú v zmysle medzinárodných dohovorov svoje práva. Nemôžeme ich porušovať,“ uviedla riaditeľka kancelárie predsedu Najvyššieho súdu Eva Rupcová. Poslanci totiž nedávno zmenili zákon a čas väzobného stíhania sa skrátil z piatich na štyri roky. A tie obžalovaným uplynuli. „Počas uplynulých ôsmich mesiacov niekoľkokrát podali žiadosti o prepustenie z väzby. Keď to senát zamietol, vzniesli sťažnosť, a tak celý spis musel opäť posudzovať odvolací senát. Sudkyňa nemohla rozhodnúť,“ povedal pre Nový Čas podpredseda bratislavského krajského súdu Tibor Kubík.

Traja drogoví díleri sa tak dnes dostanú na slobodu. A to aj napriek tomu, že krajský súd ich už raz odsúdil! Hlava gangu - Naser B. dostal 13 rokov nepodmienečne, jeho pomocníci Ľudovít Sch. a Alexander S. mali ísť do basy na 10 a 3 roky. Proti rozsudku sa však odvolali. „Sudkyňa musí teraz zabezpečiť, aby sa dostavili na súd, aj keď budú na slobode,“ dodal Kubík. Polícia proti gangu okolo kosovského Albánca Nasera B. zakročila v apríli 2002. Prichytili ho, ako spolu s Ľudovítom Sch. riedil, vážil a balil heroín. Pri akcii s názvom Kompa 1 zhabali 2,3 kilogramu heroínu, z ktorého by sa dalo pripraviť 14 600 dávok. Za drogy mohli zinkasovať na čiernom trhu 4 milióny korún. Našli u nich tiež kokaín, pervitín, pomôcky na ich spracovanie a predaj, ako aj dve krátke guľové zbrane. Obžalovaní pred súdom tvrdili, že obchodovali s cédečkami.


Čo na to policajný viceprezident J. Spišiak
„Polícia sa snaží odviesť čo najlepšiu prácu. Ak nám však budú prepúšťať z väzby ľudí obžalovaných z vážnych zločinov, je to cesta späť. My sme sa totiž s nimi už raz vysporiadali. Teraz ich budeme musieť znovu monitorovať, a tak zbytočne strácame čas určený na odhaľovanie ďalších páchateľov. Prácu súdov nechcem komentovať,“ stroho konštatoval Spišiak.
Drogy k nám prichádzali balkánskou cestou
Policajná akcia v celom prípade pokračovala aj o sedem mesiacov neskôr, tentoraz pod názvom Kompa 2. V rukách policajtov počas nej skončila ďalšia vetva gangu na čele s Ademom S., ktorého súdy už odsúdili na 13,5 roka. Podľa policajných informácií organizovaná skupina využívala pri pašovaní heroínu takzvanú balkánsku cestu a mesačne uviedli na slovenský drogový trh 3 až 4,5 kg heroínu, čo predstavuje asi 20- -tisíc dávok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu