Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

ÚVK zaregistruje kandidačné listiny v pondelok

BRATISLAVA - Ústredná volebná komisia (ÚVK) v pondelok zaregistruje politické strany, ktoré sa chcú uchádzať o priazeň voličov v predčasných júnových parlamentných voľbách. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka odboru volieb a referenda Ministerstva vnútra SR a zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová.

Po zaregistrovaní kandidátnych listín, ÚVK určí žrebom číslo, ktorým sa označí kandidačná listina každej politickej strany alebo koalície. Vyžrebované čísla kandidátok ÚVK písomne oznámi kandidujúcim politickým stranám a koalíciám a zabezpečí ich zverejnenie. Tie strany, ktoré ÚVK nezaregistruje, sa môžu odvolať na Najvyšší súd SR. Návrh možno podať do troch dní odo dňa rozhodnutia ÚVK. Politická strana alebo koalícia sa zároveň môže do 48 hodín pred začatím volieb písomne prostredníctvom splnomocnenca vziať späť svoju kandidačnú listinu.

ÚVK po zaregistrovaní kandidačných listín doručuje podľa zákona zoznam kandidátov ministerstvu vnútra, ktoré ho prostredníctvom obvodných úradov doručí obciam najneskôr 40 dní pred dňom volieb, teda do 8. mája. Obce zabezpečia, aby najneskôr 25 dní pred dňom volieb - do 23. mája, zoznam kandidátov dostal každý volič. Na účely voľby poštou uverejní ministerstvo zoznam kandidátov najneskôr 40 dní pred dňom volieb - do 8. mája, na svojej internetovej stránke.

Registrácia kandidátok je podmienkou vytlačenia hlasovacích lístkov. Od počtu zaregistrovaných politických subjektov závisí aj počet hlasovacích lístkov. Ak by ÚVK zaregistrovala všetkých 21 strán, ktoré chcú kandidovať v predčasných júnových voľbách do NR SR, bude sa pre voličov tlačiť 94,5 milióna hlasovacích lístkov. Hlasovacie lístky musia byť vytlačené a doručené na obvodné úrady a mestské časti do 28. apríla, agentúru SITA o tom informovala Alena Koišová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra.

ÚVK preskúmala všetkých 21 podaných kandidačných listí politických strán, ktoré chcú ísť do júnových volieb do Národnej rady (NR) SR vo štvrtok. Kontrolovala osobné údaje kandidátov, potvrdenie o uhradení polmiliónovej volebnej kaucie, vyhlásenia kandidátov o súhlase s kandidatúrou a ďalšie náležitosti, ktoré podľa zákona musia kandidujúce politické subjekty splniť. Komisia nezistila žiadne závažné porušenie zákona. Vyradila jedného kandidáta, keďže má iba 19 rokov a nespĺňa tak zákonom stanovené požiadavky. Podľa zákona môže byť za poslanca NR SR zvolený občan SR, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 21 rokov. O dôveru voličov sa chce uchádzať 2352 kandidátov, z toho každá štvrtá až piata je žena.

Predčasné voľby do NR SR budú konať 17. júna a po prvý raz sa uskutočnia iba jeden deň, v sobotu. Volebné miestnosti budú otvorené od 7:00 do 22:00. Starosta obce môže začiatok volieb posunúť o dve hodiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu