Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Aj telefonovaním môžete zachrániť život

Možno ste sa už dostali do situácie, keď niekto z vašich príbuzných alebo aj neznámy človek potreboval prvú pomoc. Vedeli ste mu ju poskytnúť, alebo ste zúfalo čakali, kým na miesto dorazila záchranná služba? Nemusíte byť v tejto oblasti dokonalý odborník a napriek tomu môžete zachrániť ľudský život. Niekedy na to stačí jediný telefonát.

Na slovenských cestách v dôsledku dopravných nehôd zomrie ročne viac ako 1 000 ľudí, avšak 30 až 50 % týchto úmrtí by sa dalo predísť včasnou a správne poskytnutou prvou pomocou. Aj z tohto dôvodu začalo fungovať Telefonické centrum záchrany.

Linka záchrany
Súčasťou centra, ktoré v roku 2003 zriadila nadácia Reťaz života, je Linka záchrany, ktorá je dostupná celých 24 hodín 7 dní v týždni. „Volajúcim je permanentne k dispozícii špecialista z oblasti anestéziológie a intenzívnej medicíny, ako aj zdravotná sestra. Ak totiž príde k akútnej zdravotnej príhode ohrozujúcej život a jej svedok zavolá záchrannú službu, trvá v priemere 15 minút, kým záchranka príde. Za tento čas je veľmi dôležité, aby takýto človek dostal správnu prvú pomoc. Takže odborníci z Linky záchrany poradia telefonujúcemu ako má postupovať,“ objasňuje vedúca centra záchrany MUDr. Renáta Andrejčáková.

Ďalšie poradenstvo
Hoci Linka záchrany slúži hlavne pre konzultáciu predlekárskej prvej pomoci, postupom času jej poradenstvo nadobudlo širší rozsah. „Neobvyklé nie sú telefonáty, v ktorých sa ľudia pýtajú na to, ako vytiahnuť kliešťa, ako postupovať pri popáleninách, ako znížiť horúčku,“ uviedla MUDr. Andrejčáková a ďalej pokračovala: „Za rok našu linku kontaktuje približne 20 000 ľudí a odborníci poskytnú asi 10 000 konzultácií.“

Karta záchrany
Ak si želáte, aby boli pri náhlom zhoršení zdravotného stavu spojenom so zmenou vedomia alebo po nehode ošetrujúcemu lekárovi poskytnuté o vás všetky potrebné údaje, môžete si vybaviť Kartu záchrany. Jej súčasťou je fotografia, krvná skupina a identifikačné číslo. „Záujem o ňu majú nielen chronicky chorí pacienti, ktorým sa už stalo, že im musela byť poskytnutá prvá pomoc, ale aj zdraví ľudia,“ povedala MUDr. Andrejčáková. Stačí, keď zavoláte na číslo Linky záchrany a po vypísaní zaslaného dotazníka vás zaradia do databázy a dostanete kartu. Na jej základe odborník z Linky záchrany informuje záchrannú službu alebo ošetrujúceho lekára, ktorý linku kontaktoval, o vašej diagnóze či užívaných liekoch a tiež sa v prípade potreby spojí s vašimi príbuznými. Poplatok za vybavenie je 1 000 korún, pri sociálne slabších prípadoch aj nižší.


DÔLEŽITÉ ČÍSLA

Linka záchrany 0850 111 313

Záchranná služba 155

Jednotné európske číslo tiesňového volania 112

Horská záchranná služba (tiesňové volanie nonstop) 18 300

Letecká záchranná zdravotná služba 18 155
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu