Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Meteorológ: Takéto počasie býva raz za 10 rokov

Malá Karinka (7) z Košíc si z novej snehovej prikrývky postavila snehuliaka.
Malá Karinka (7) z Košíc si z novej snehovej prikrývky postavila snehuliaka.

SLOVENSKO - Snehová prikrývka prekvapila takmer celú krajinu. Podľa odborníkov sú takéto vpády počasia výnimočné. „Raz za desať rokov,“ vysvetľuje meteorológ SHMÚ Jozef Kozub. Zmenu nemožno očakávať ani nasledujúci týždeň. Denné teploty síce vystúpia na nulu, ale noci budú naďalej veľmi chladné, miestami až -16 °C.

„Sneženie spôsobilo oblačné pásmo, ktoré prechádzalo cez našu krajinu ďalej na východ. Dnes ráno bude polojasno až oblačno. Snehové prehánky očakávame len v horských oblastiach,“ povedal meteorológ. Vo Vysokých Tatrách od začiatku víkendu napadalo do 35 centimetrov nového snehu, čo zvýšilo lavínové nebezpečenstvo. V Košiciach je snehu o desať centimetrov viac. Keďže sa teplota pohybovala nad bodom mrazu, sneh sa postupne roztápal.

Na Slovensko však začína prúdiť od severu studený vzduch. „Najbližšie tri dni očakávame polojasné až oblačné počasie s dennými teplotami od 1 do 5 °C. Noci budú podstatne chladnejšie od -5 °C do -10 °C. V horských dolinách a kotlinách -11 až -16 stupňov C,“ pokračuje Kozub. Vo štvrtok oblačnosť pribudne a na väčšine územia by malo opäť snežiť. Nočné teploty sa budú pohybovať od -3 do -8 °C, cez deň od -2 do 5 °C. Z meteorologického hľadiska jar začala už 1. marca, napriek tomu počasie stále pripomína zimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu