Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

GP: Mikuláš Č. je obžalovaný zo zosnovania vraždy Jozefa Holuba

Mikuláš Č.
Mikuláš Č.

BRATISLAVA - Údajný boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Č. je spolu s ďalšími štyrmi komplicmi obžalovaný z vraždy Petra Klešča a pokusu o vraždu Jozefa Holuba v roku 1997. Ako na dnešnej tlačovej besede informovala Eva Mišíková z Trestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR, prokurátorka trenčianskej krajskej prokuratúry podala na prešovský okresný súd obžalobu pre dve dokonané a jednu nedokonanú vraždu, ktoré spolu súvisia.

V druhom prípade ide o zavraždenie Jána Kromku, ktorý bol bratom známejšieho Alojza Kromku. Za vraždou Klešča stoja podľa obžaloby Mikuláš Č., Slavomír S., Alexander H., Ladislav B. a Karel Sz. Vraždu podľa Mišíkovej zorganizoval Mikuláš Č., ktorý mal v pláne zavraždiť Jána Holuba. Tomu v tom čase robil ochranku Klešč. Mikuláš Č. podľa Mišíkovej chcel, aby "Róbert Holub vedel, keď sa zobudí, aký je to pocit, keď mu niekto zabije brata".

Alexander H. mal zabezpečiť, aby bol Jozef Holub v noci z 1. na 2. októbra 1997 v byte na Kostrovej ulici v Košiciach. Páchatelia - Slavomír S. a Karel Sz. vtrhli v osudnú noc do bytu a zakričali "polícia". Potom spustili paľbu, ktorej na mieste podľahol Klešč Jozefovi Holubovi sa podarilo z bytu ujsť a zachrániť sa. V byte bola v čase spáchania atentátu aj žena, ktorá v súčasnosti vystupuje ako svedkyňa. Zbrane na túto vraždu zadovážil Karel Sz., na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač a pátra po ňom Interpol.

S touto vraždou úzko súvisí aj vražda J. Kromku, ktorá sa stala o niekoľko dní predtým. Z tejto vraždy sú podľa Mišíkovej obžalovaní Ladislav B. a Alexander H., ktorí spolu s Dušanom B. a dnes už nebohými Róbertom Holubom, Petrom Kleščom a Štefanom Fabiánom 24. septembra 1997 vylákali J. Kromku a zavraždili ho. Najprv ho spútali a uniesli do rodinného domu vo Vojkovciach v Košickom okrese. Tam ho surovo dokopali, zakrvavené telo odviezli do Ličartoviec a zastrelili ho.

Telo potom poliali benzínom a zapálili. Dušan B. zatiaľ nie je trestne stíhaný, pretože je vo vydávacej väzbe v Českej republike. Motívom tejto vraždy mala byť pomsta Alojzovi Kromkovi, ktorý mal strieľať na Róberta Holuba. Mišíková je presvedčená, že pokiaľ sa súd stotožní s obžalobou, obžalovaný Mikuláš Č. môže dostať až výnimočný doživotný trest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu