Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MV: Vyšetrovateľ podal návrh obžaloby na Mikuláša Č. pre vraždu Klešča

Podľa obžaloby Mikuláš Č. určil osoby a zorganizoval vraždu Jozefa Holuba a osôb, ktoré sa mali nachádzať v jeho tesnej blízkosti.
Podľa obžaloby Mikuláš Č. určil osoby a zorganizoval vraždu Jozefa Holuba a osôb, ktoré sa mali nachádzať v jeho tesnej blízkosti.

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanému zločinu podal prokurátorovi návrh na podanie obžaloby piatich osôb, medzi ktorými je aj Mikuláš Č., v súvislosti s vraždou Petra Klešča.

Okrem Mikuláša Č. podal vyšetrovateľ návrh na obžalobu Ladislava B., Slavomíra S., Alexandra H. a Karola S. Na tlačovej besede o tom dnes informoval minister vnútra Vladimír Palko.

Podľa Palka 2. októbra 1997 v Košiciach na Kostrovej ulici 6 Slavomír S. a Karol S. vykopli dvere na byte a spustili paľbu. V byte boli Peter Klešč, Jozef H. a Patrícia P. Klešč zahynul na mieste. Jozef H. unikol cez okno. Ladislav B. a Alexander H. strážili vonku počas vraždy. "Mikuláš Č. bol organizátorom celej tejto vraždy," uviedol šéf rezortu vnútra.

Podľa Palka táto vražda súvisela s inou vraždou, ktorá sa odohrala len niekoľko dní pred tým. Z tejto vraždy vyšetrovateľ obvinil Ladislava B. a Alexandra H. Ako uviedol na tlačovej besede prvý viceprezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak, v tomto prípade ide o vraždu Jána Kromku, ktorý bol bratom známejšieho Alojza Kromku. "Ján Kromka bol unesený šiestimi osobami. V súčasnosti žijú už len dvaja. Tieto chceli od neho informácie o slávnejšom bratovi," povedal Spišiak. Chceli vedieť miesto, kde sa zdržiava. "Keďže tieto informácie nemal, brutálne ho celú noc mučili, následne ho odviezli na cestu, kde ho všetci šiesti po jednom strelili do hlavy, následne ho poliali benzínom a podpálili," opísal okolnosti vraždy Spišiak.

Po vražde sa vybrali všetci šiesti do Bratislavy na stretnutie do hotela Danube, kde sa dvaja aktéri stali obeťou atentátu. Išlo o Róberta Holuba a Štefana Fabiána. Fabián zahynul na mieste, Holub zomrel 5. októbra. "Tieto vraždy navzájom súvisia tým, že sa jednalo o boj nad teritóriom východného Slovenska, ktoré do vtedy ovládal Róbert Holub," dodal Spišiak.

Súvis medzi oboma vraždami spočíval podľa Spišiaka v tom, že v druhej polovici septembra 1997 bol spáchaný atentát na Róberta Holuba v Košiciach. "Tento atentát bol však neúspešný. Róbert Holub ho prežil. Jeho skupina sa snažila získať informácie o osobe, ktorá podľa nich bola vykonávateľom atentátu. Preto zajali jej brata, teda Jána Kromku," uviedol Spišiak.

Brat Róberta Holuba Ján Holub pôsobil v prostredí východného Slovenska a Klešč bol jeden z tých, ktorí zavraždili Jána Kromku. "Nie je obžalovaný, pretože už je po smrti. Podľa obžaloby Mikuláš Č. určil osoby a zorganizoval vraždu Jozefa Holuba a osôb, ktoré sa mali nachádzať v jeho tesnej blízkosti. Obeťou bol nakoniec Klešč a Holubovi sa podarilo uniknúť," dodal policajný viceprezident.

Úrad boja proti organizovanému zločinu sa musel podľa Spišiaka vrátiť až po rok 1997, pretože tento rok bol zlomový. "V tomto roku začínali rôzne organizované skupiny pôsobiace na Slovensku budovať pevnú hierarchickú štruktúru v rámci celej republiky," zdôraznil. Podľa neho táto štruktúra by existovala aj v súčasnosti, ak by polícia nepracovala na ich rozložení. Zároveň dodal, že vykonanie vrážd smerovalo k likvidácii osôb, ktoré nemali byť v štruktúrach a preto ich bolo potrebné zlikvidovať. Podľa Palka Mikuláš Č. mal silné postavenie na Slovensku. V Košiciach bol jeho spolupracovníkom Karol Kolárik. "Ten už je tiež nebohý. Ak by bol živý, patril by do skupiny obvinených," doplnil Spišiak.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu