Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Mikuláš Černák zostáva vo väzení, jeho advokáti sa odvolali

Mikuláša Černáka na slobodu dnes nepustili.
Mikuláša Černáka na slobodu dnes nepustili.

ILAVA - Údajný boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák zostáva naďalej vo väzení. Rozhodol o tom dnes senát trenčianskeho okresného súdu, ktorý zamietol jeho žiadosť o podmienečné prepustenie z výkonu trestu po odpykaní si jeho dvoch tretín.

Predseda senátu Michal Antala pri zdôvodňovaní rozhodnutia uviedol, že Černák nesplnil všetky podmienky, ktoré sú potrebné na podmienečné prepustenie. Dostatočne nedokázal svojím správaním vo väzení, že je pripravený viesť na slobode riadny život.

O tom, že jeho žiadosť bola zamietnutá, rozhodlo predovšetkým jeho disciplinárne potrestanie v máji tohto roku po tom, ako ho prvostupňový okresný súd podmienečne prepustil na slobodu. O niekoľko dní na to boli totiž zverejnené informácie, že niektorí odsúdení dostávali nelegálne balíky a Černák bol potrestaný za to, že mal v cele neoprávnene rádio s káblom a predlžovaciu šnúru.

Týmto disciplinárnym prehreškom si podľa Antalu "výrazne pohoršil" a nie je možné podmienečne ho prepustiť na slobodu aj napriek predchádzajúcim kladným posudkom. Voči rozhodnutiu súdu sa na mieste odvolali Černákovi advokáti a o ich sťažnosti bude rozhodovať krajský súd.

Dokazovanie dnes pred súdom trvalo takmer päť hodín. M. Černák vo svojej výpovedi prehlásil, že sa necíti byť vinným zo spáchania disciplinárneho prehrešku. Vysvetlil, že rádio dostal v balíku od manželky alebo švagra a príslušníci väzenskej stráže mu ho odovzdali.

Nikto ho vraj neupozornil na to, že odsúdený podľa predpisov nesmie mať v cele rádio so šnúrou. Dodal, že ho mal už od decembra a odvtedy jeho celu niekoľkokrát kontrolovali. Nikomu dovtedy rádio neprekážalo. Svoje disciplinárne potrestanie považuje za účelové a súvisí podľa neho s májovým rozhodnutím okresného súdu, ktorý ho vtedy podmienečne prepustil na slobodu. Pred súdom uviedol, že cítil, že sa tlak na neho stupňuje, avšak "nevedel som, že ma potrestajú za niečo, čo mi predtým dovolili."

Obhajca Ján Gereg upozornil súd vo svojej záverečnej reči na to, že všetky posudky na jeho mandanta boli kladné až do mája, keď prepukla kauza s balíkmi. Za zavádzajúci označil posledný hodnotiaci posudok z 9. septembra, ktorý vypracovala špeciálne komisia zriadená na základe rozkazu ministra spravodlivosti.

V posudku totiž okrem disciplinárneho potrestania spomenuli aj štyri návrhy na disciplinárne potrestanie, ktoré pochádzali z doby, keď bol Černák vo väzbe. Nezmienili sa však aj o návrhoch na udelenie odmeny. Gerega obzvlášť rozhorčil fakt, že závery hodnotenia Černákovej osoby, podľa ktorých je egocentrickým manipulátorom a výkon trestu uňho plní len funkciu izolácie od spoločnosti, stoja na základoch psychologického vyšetrenia z roku 2001.

Navyše táto skutočnosť nie je v posudku uvedená a vychovávateľ to oznámil súdu až po Černákovej námietke. Podľa Gerega to vzbudzuje podozrenie, že niekto mal úmysel zámerne poškodiť jeho mandantovi. Plánuje sa tiež obrátiť na orgány činné v trestnom konaní, aby prešetrili, či nedošlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa.

Súdu navrhol doplniť dokazovanie o nový psychologický posudok, ktorý by vypracoval znalec, ktorý nepracuje v Ústave na výkon väzby a trestu v Ilave. Senát však jeho návrh zamietol a dokazovanie ukončil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu