Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Gašparovič: Budeme podporovať integračné ambície Srbska a Čiernej Hory

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Bilaterálna spolupráca a aktuálne medzinárodné otázky budú na programe rokovaní prezidentov SR a Srbska a Čiernej Hory (SaČH) Ivana Gašparoviča a Svetozara Marovića. Hlava SaČH pricestuje na Slovensko vo štvrtok. Rokovať bude aj s podpredsedom vlády Slovenskej republiky (SR) Pálom Csákym a Bélom Bugárom, ktorý je poverený funkciou predsedu Národnej rady SR. Agentúru SITA informovala Kancelária prezidenta SR.

Prezident Gašparovič bude Marovićovi tlmočiť podporu Slovenska integračným snahám SaČH pri vstupe do Európskej únie (EÚ). Postupné začleňovanie krajín Západného Balkánu do EÚ považuje Slovensko za kľúčový prvok v procese stabilizácie celého regiónu. Slovensko chce využiť svoje dvojročné nestále členstvo v Bezpečnostnej rade OSN na riešenie budúcnosti Kosova, keďže situáciu v tejto provincii považuje za hlavný regionálny problém s mnohými súvislosťami európskeho i svetového dosahu. V rozhovore so Svetozarom Marovićom bude Ivan Gašparovič zdôrazňovať stanovisko SR, že základným kritériom pri určovaní budúceho štatútu Kosova musí byť stabilita regiónu a jeho európska perspektíva.

Prezident Marović bude na Slovensku rokovať aj o obchodno-ekonomickej spolupráci medzi SR a SaČH. Hoci sa za posledných päť rokov prehĺbila, stále je dosť nízka. Podiel SaČH na celkovom exporte SR dosahuje iba pol percenta. Tento stav by mohlo pozitívne ovplyvniť perspektívne členstvo SaČH vo Svetovej obchodnej organizácii, ktoré bude SR naďalej podporovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu