Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Špeciálna škola bojuje s blchami

Do tejto školy doniesli deti v oblečení blchy. Školu čaká deratizácia.
Do tejto školy doniesli deti v oblečení blchy. Školu čaká deratizácia.

KOŠICE - Okrem detí chodia do školy i blchy. V Špeciálnej základnej škole na Odborárskej ulici v Košiciach tento problém dobre poznajú. Niekoľkokrát do roka školu dezinfikujú.

No detičky si z domáceho prostredia vždy nejaké to „parazitujúce zvieratko“ donesú. Tentoraz však blcha mala vychovávateľku poštípať tak, že musela ostať na péenke. „Mali sme tu už blchy i vši. Šváby si napríklad deti doniesli z domu v desiatovom vrecúšku, a potom sa rozliezli po škole. Vždy, samozrejme, nasledovala deratizácia. Naposledy sme ju kvôli blchám robili v novembri. Školu táto očista stojí približne 10-tisíc Sk. V prípade potreby ju urobíme opäť,“ hovorí riaditeľ školy Michal Močársky. Zo zavlečenia bĺch deti neviní. Skôr vidí problém v prostredí, v ktorom mnohé deti žijú.

„Chodia sem deti z tzv. Demetera, chatrčí na Zelenom dvore i z Lunika IX. V škole ich vedieme k čistote. No problém je v tom, že doma bývajú v stiesnených podmienkach bez potrebnej hygieny s ďalšími rodinami. A tak blchy môžu doniesť v šatstve do školy,“ dodáva riaditeľ.

Momentálne sa zamestnanci školy bránia pred blchami biolitom. „Každý má v triede jeden. Zatiaľ vieme len o jednom aktuálnom prípade poštípania blchou. Máme jednu vychovávateľku na péenke. Údajne pre poštípanie blchou. Netuším, ako dlho bude doma. Závisí to aj od toho, ako bola blcha infikovaná. Nie je to však potvrdené. Vyšetrujeme preto, čo sa stalo, pretože nik viac nemá nové štípance. Deti sa paradoxne na štípance nesťažujú,“ spresňuje M . Močársky.

AKO PROTI BLCHÁM?
„Blcha ľudská meria 2 - 3,5 milimetra. Žije v ľudských príbytkoch, kde cudzopasí na ľuďoch i na domácich zvieratách. Larvy sa vyvíjajú v organických odpadkoch na zemi, v posteliach a podobne,“ spresňuje hygienik Pavel Herman. Preto okrem deratizácie školy by mali v prvom rade zasiahnuť rodičia. Mali by najmä prať šatstvo a posteľnú bielizeň. Pri napadnutí blchami pomáhajú aj insekcitídy ako prášok alebo sprej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu