Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Utečenci rozhádali Smer: Konflikt medzi Lajčákom a Ficom, sú za tým prezidentské voľby?

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (8)
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/MZV)

BRATISLAVA - Rozruch okolo globálneho paktu OSN o migrácii neprestáva. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je pre pakt ochotný zvážiť demisiu. Pripustil to pred utorkovým rokovaním vlády v reakcii na otázku, či by takýto krok zvážil, ak parlament odhlasuje, že sa k paktu Slovensko nepridá. Zároveň uvažuje nad tým, prečo ho tlačia do pozície prezidentského kandidáta. Takéto stranícke hry sa mu nepáčia, pretože vyzerá ako nesvojprávny človek. Most Lajčákovej dileme rozumie.

Informoval o tom portál noviny.sk. Lajčák zároveň priznal spor s Robertom Ficom a hovorí, že politici si postojmi k paktu riešia preferencie. Uviedol to pred rokovaním vlády. Informácia o možnej demisii ministra zahraničných vecí zaskočila aj premiéra Petra Pellegriniho. Lajčák zajtra vystúpi pred zahraničným výborom. Lajčák zároveň povedal, že to nie je o ňom a o Robertovi Ficovi, ale o tom, aké chceme mať Slovensko. 


Globálny pakt o migrácii rozhádal politikov! Ministerstvo zverejnilo kontroverzný dokument v slovenčine


Boje vo vnútri Smeru

Po vládnej SNS, či opozičnej SaS a Sme rodina sa proti nemu postavil aj vládny Smer. Lajčák uviedol, že v Smere vládnu politické boje. S Ficom komunikoval predtým, ako dal poslanec video na Facebok. Ich rozhovor by však podľa svojich slov interpretoval inak. „Toto nie je o tom dokumente, tu si všetci riešia preferencie, všetci tu riešia našu malú domácu politiku,“ povedal Lajčák médiám pred rokovaním vlády s tým, že pod všetkými myslel aj Roberta Fica.

Miroslav Lajčák - rokovanie vlády globálny pakt o migrácii

„Nemôžeme sedieť za pecou a dávať statusy na Facebooku, ak máme nejaké výhrady, tak ich treba pomenovať a komunikovať,“ povedal minister zahraničia za margo kontroverzného paktu OSN. Robert Fico vo videu na sociálnej sieti uviedol, že globálny pakt je síce právne nezáväzný, ale politicky veľmi silný dokument. Podľa Fica nie je v súlade s národnou migračnou politikou SR a je neakceptovateľný aj pre Smer-SD.

Robert Fico - globálny pakt OSN o migrácii

„Odkedy som vo funkcii ministra, presadzujem víziu Slovenska, ktoré je demokratické, európske, ktoré je súčasťou riešení. Ale ak prevažujúca vôľa poslancov bude, že sa chce Slovensko izolovať, chce byť súčasťou problémov a nechá riešenia na iných, tak ja nemôžem takú politiku presadzovať,“ priblížil šéf diplomacie.

Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Upozornil tiež, že vláda sa práve chystá rokovať o zjednodušení zamestnávania ľudí z tretích krajín. „Čo je presne legálna, regulovaná migrácia, presne to, o čom hovorí tento kompakt,“ zdôraznil. O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu. Lajčák má v tejto súvislosti v stredu vystúpiť v zahraničnom výbore Národnej rady SR.

Kiska je znepokojený konfliktom v Pellegriniho vláde

Prezident Andrej Kiska je znepojený konfliktom vo vláde Petra Pellegriniho a hroziacou demisiou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a očakáva, že osobné spory si v koalícii vyriešia tak, že Slovensko zostane dôveryhodným partnerom v očiach svojich spojencov. Prezident Andrej Kiska považuje Globálny rámec o migrácii, ktorý vznikol na pôde OSN, za právne nezáväzný dokument, ktorý neukladá Slovensku žiadne povinnosti, aby prijímalo migrantov.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Naopak, zdôrazňuje, že každý štát má výlučné právo rozhodovať, kto môže alebo nemôže vstúpiť a zostať na jeho území a za akých okolností. Dokument je aj návodom, ako pomáhať vytvárať také podmienky, aby ľudia nemuseli opúšťať svoje domovy a mohli žiť dôstojný život vo svojej vlasti. Teda migrácii predchádzať. Prezidenta tiež mrzí, že kedykoľvek, keď sa spomenie slovo migrácia, pre mnohých politikov je toto slovo ako červené súkno, ktoré ich ženie k populistickým vyjadreniam.

Slovensko s paktom nesúhlasí

Predseda vlády Peter Pellegrini dúfa, že na stredajšom zahraničnom výbore Národnej rady SR sa politici dohodnú, akým spôsobom bude Slovensko tlmočiť svoje výhrady ku globálnemu paktu OSN o migrácii. Slová ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o možnej demisii premiéra podľa jeho slov prekvapili, zatiaľ však podľa neho ide o hypotetickú situáciu.

Na tlačovke z októbra
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„SR nesúhlasí s textom marakéšskeho dohovoru (globálneho paktu OSN o migrácii) v takom znení, v akom je predložený a má určité červené línie, ktoré nemienime prekročiť. Pán minister o týchto líniách vie a preto mu dajme čas, aby sa pokúsil vyjednať, akým spôsobom si SR môže zachovať svoju tvár a na druhej strane jasne odmietnuť niektoré pasáže z tohto dohovoru," povedal premiér.

Lajčákov postoj mi je sympatický, tvrdí Pellegrini

Na margo ministrovho postoja premiér poznamenal, že si váži ľudí, ktorí majú osobnú integritu a nemenia svoj názor podľa toho, čo je populárne. Podľa jeho slov teda Lajčáka nejakým spôsobom nediskvalifikuje. „Naopak, je mi to sympatické,“ konštatoval predseda vlády s tým, že ide o vlastnosť, ktorú by mal mať budúci prezident SR.

Minister zahraničných vecí Miroslav
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Pellegrini si tiež myslí že pred migračnou krízou a pochybeniami, ktoré sa v tejto súvislosti udiali, by si možno ľudia takýto dokument nevšimli. „Pretože desaťročia ľudia migrujú po celom svete, niektorí pretože nemajú pitnú vodu, niektorí za potravou, niektorí pre klimatické podmienky. Celý svet sa hýbe,“ poznamenal. Rešpektuje však, že krajiny sú v súčasnej situácii ostražité k dokumentom, ktoré sa tvária nezáväzne a skrývajú v sebe určité formulácie.

Lajčák má právo na osobné rozhodnutie, SNS je proti paktu

„Miroslav Lajčák má právo na svoje osobné rozhodnutie. SNS nedovolí akceptáciu Globálneho paktu OSN ani osobnou účasťou zástupcu ministerstva v Marakéši,“ uviedla v reakcii na Lajčákove výroky riaditeľka kancelária predsedu SNS Zuzana Škopcová. Na tlačovke dnes Danko postoj strany zopakoval. SNS bude žiadať, aby na rokovanie o globálnom migračnom kompakte z dielne OSN do Maroka nikto nešiel.

Utečenci rozhádali Smer: Konflikt
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Svoje stanovisko prezentoval už aj šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi. Dankovi sa zároveň nepáčia Lajčákove slová o tom, že na kompakte a migrácii sa priživujú nacionalisti a xenofóbi. Kompakt ako celok je pre SNS ako celok neprijateľný, dodal dnes Danko. SNS dala do parlamentu návrh, aby Slovensko tento dokument odmietlo, podobne tak urobila aj opozičná SaS. Danko pripomenul, že Národná rada SR je nadradená vláde SR, nie naopak.

Most Lajčákovi rozumie

Strana Most-Híd Lajčákovi rozumie. „Rozumieme dileme ministra zahraničných vecí, ktorý bol pri koncipovaní samotného dokumentu, a ktorý hovorí o zneužívaní témy na získavanie lacných politických bodov,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa strany Klára Debnár. 

Robert Fico,Andrej Danko, Béla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Prečo mám byť prezidentských kandidátom?

Minister zahraničných vecí sa tiež priznal, že sa zamýšľa, prečo ho jeho stranícki kolegovia pasujú do roly prezidentského kandidáta. „Na jednej strane som akože zlyhal, de facto som zradil záujmy Slovenska ako predseda Valného zhromaždenia, čo je nezmysel, ale takto sa to snažia naznačovať, a na druhej strane mám byť dosť dobrý na prezidenta,“ uviedol s tým, že si sám kladie tú otázku a podľa neho ide o vnútornú politiku a preferencie.

Miroslav Lajčák o kandidatúre na prezidenta 2

Odpoveďou na tento paradox je podľa neho vnútorná politika a preferencie. Seba však stále vidí skôr v zahraničnej politike. „Hrajú svoje hry a mňa tieto hry iritujú, lebo ma stavajú do polohy nesvojprávneho človeka,“ odpovedal na otázku, čo hovorí na odkazy straníckych kolegov, že je vhodným kandidátom. O možnej kandidatúre samotného Fica sa s ním nikto nerozpráva.

Miroslav Lajčák o kandidatúre na prezidenta

Lajčák tiež odkázal, že si vysokú podporu v prieskumoch preferencií možných prezidentských kandidátov váži. „Vidím to ako ocenenie mojej práce na poli diplomacie a zahraničnej politiky. Tej sa chcem venovať aj naďalej,“ zopakoval.

Vláda odmieta kvóty a povinné prerozdeľovanie

Začiatkom novembra premiér Peter Pellegrini ubezpečil občanov SR, že Slovensko nijako nemení svoju pozíciu v otázke migrácie. „Ubezpečujem občanov SR, že Slovensko nijako nemení svoju pozíciu v otázke migrácie. Vláda pod mojím vedením v žiadnom prípade neurobí nič, čo by mohlo akokoľvek ohroziť či oslabiť bezpečnosť a suverenitu Slovenskej republiky.“
Uviedol to v reakcii na výzvu hnutia Sme rodina, aby sa členovia kabinetu jasne vyjadrili ku Globálnemu paktu OSN o migrácii, nepodpísali ho a uistili občanov, že Slovensko ani touto formou neprijme žiadnych migrantov.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády)

 „Vláda naďalej odmieta kvóty a povinné prerozdeľovanie migrantov,“ deklaroval šéf exekutívy. Zároveň však ostro odmietol „zneužívanie a bezdôvodné účelové strašenie občanov témou migrácie niektorými opozičnými stranami v rámci prebiehajúcej kampane ku komunálnym voľbám“.

SNS sa dištancovalo, Lajčák vyzval na diskusiu

SNS sa od návrhu takisto dištancovalo. „SNS konštatuje, že konečný návrh znenia Globálneho paktu OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu z 11. júla 2018 je nevyváženým, kontradiktorickým dokumentom, ktorý zavádzaním nových politických mechanizmov, nástrojov a záväzkov vstupuje do integrity suverénnych štátov a závažne oslabuje ich zvrchovanosť v oblasti regulácie a výkonu migračnej politiky,“ uviedol Paška.

SNS podľa neho považuje za potrebné najskôr prerokovať uvedený dokument tak v orgánoch NR SR, ako aj koaličnej rady a až potom zverejňovať oficiálne postoje SR k tomu, či a ako bude participovať na implementácii navrhnutého dokumentu. Lajčák zároveň vyzval na konštruktívnu diskusiu bez dezinformácií.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDMiroslav LajčákGlobálny pakt OSN o migrácii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu