Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pellegrini odišiel na mimoriadny summit EÚ: Hlavnou témou bude brexit

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Úrad vlády)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Peter Pellegrini v nedeľu ráno odcestoval do Bruselu na mimoriadny summit EÚ, na ktorom budú európski lídri schvaľovať dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou.

Ešte pred samotným rokovaním Európskej rady sa hlavy štátov a predsedovia vlád stretnú s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim. Návrh textu politickej deklarácie o budúcich vzťahoch EÚ a Británie predstavili zúčastnené strany vo štvrtok.

Deklarácia stanoví základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy, o ktorej sa má rokovať až po ukončení členstva Británie v EÚ, stanovenom na 29. marca 2019. Z návrhu deklarácie vyplýva, že prechodné obdobie po vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, počas ktorého sa bude Británia naďalej riadiť legislatívou EÚ, by mohlo trvať do konca roku 2022.

Predseda Európskej rady Donald Tusk po sobotňajšom telefonickom rozhovore so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom, ktorého vláda v predchádzajúcich dňoch vyslovila výhrady k ustanoveniam dohody týkajúcich sa Gibraltáru, zaslal partnerom z EÚ pozývací list na nedeľný mimoriadny summit. Tusk hlavám štátov a šéfom vlád európskej dvadsaťsedmičky zároveň odporučil, aby dohodu o brexite vyjednanú s Londýnom schválili.

Viac o téme: Peter PellegriniBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu