Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cez víkend sa k nám vráti zima: Prudký pokles teplôt, Slovákov môže prekvapiť aj sneženie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Kým v piatok teploty vystúpia na celotýždňové maximum, v sobotu sa počasie pokazí. Cez naše územie prejde studený front, ktorý prinesie ochladenie a do vyšších polôh aj sneženie. Dobrou správou je, že v nedeľu sa počasie opäť umúdri.

Piatok má byť podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) jasný až polojasný, popoludní bude od severozápadu pribúdať oblačnosť. Na krajnom západe sa k večeru môžu ojedinele vyskytnúť prehánky alebo slabý dážď. Najvyššia denná teplota vystúpi na 9 až 14, v južnej polovici západného Slovenska a na juhu stredného Slovenska 14 až 18 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške okolo 1 500 metrov sa vyšplhá zhruba na 3 stupne Celzia.

Ďalšia hrozná správa od klimatológov: Dôkaz, že svet sa rúti do záhuby stále rýchlejšie

Cez víkend sa k
Zobraziť galériu (6)

Viať by mal slabý, postupne južný až juhozápadný vietor s rýchlosťou 3 až 8 m/s, ktorý v nárazoch ojedinele dosiahne okolo 13 m/s (10 až 30, nárazy 45 km/h). Vo vysokých polohách bude fučať prudký, k večeru búrlivý vietor.

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou .
Zobraziť galériu (6)
Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou .

Sobota

V sobotu prejde cez naše územie studený front smerom na juhovýchod. Za ním začne od severozápadu prúdiť chladnejší a vlhký vzduch. Deň bude oblačný až zamračený, na väčšine územia s dažďom, od cca 900 metrov, v noci na severe aj nižšie, sa môže vyskytovať sneženie. Ojedinele hrozí aj tvorba poľadovice

Cez víkend sa k
Zobraziť galériu (6)

Najnižšia nočná teplota poklesne na +2 až -2, na juhozápade na okolo 4 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 6 až 10, na Kysuciach, Orave a Liptove na okolo 4 stupne Celzia. Vietor bude viať prevažne južný do 5 m/s (20 km/h), ktorý sa neskôr na západnom a strednom Slovensku zmení na prevažne západný vietor s intenzitou 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h). V nárazoch môže na západe zosilnieť na okolo 15 m/s (55 km/h). Pre horské oblasti platí výstraha pred búrlivým vetrom, na hrebeňoch Tatier až víchrica.

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou a búrlivým vetrom na horách.
Zobraziť galériu (6)
Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou a búrlivým vetrom na horách.

Nedeľa

Od nedele sa opäť oteplí, naďalej však bude pretrvávať prevažne veľká oblačnosť. V noci bude na väčšine územia pršať, cez deň už len ojedinele a od cca 800 metrov rátajte aj so snežením. Najnižšia nočná teplota poklesne na +3 až -2, na juhozápade na okolo +5 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota dosiahne 6 až 11, na Orave a Liptove okolo 4 stupne Celzia. Viať by mal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). V nárazoch miestami zaveje rýchlosťou 13 m/s (45 km/h).

Známa pranostika hovorí, že koľko dní pred Jozefom bolo teplo, toľko po ňom bude zima.

Cez víkend sa k
Zobraziť galériu (6)

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu