Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšia hrozná správa od klimatológov: Dôkaz, že svet sa rúti do záhuby stále rýchlejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Zem sa otepľuje rýchlejšie, ako si uvedomujeme. Klimatológovia varujú, že zmeny sa výrazne dotýkajú najmä svetového oceána. Nový výskum naznačuje, že uplynulé storočie má na našu planétu monštruózny vplyv.

Nový klimatologický výskum americkým vedcom pomohol predstaviť si, ako veľmi sa Zem zahriala v priebehu posledných 56 rokov. Najväčší boom znečisťovania odštartoval po roku 1980, keď začal obsah oxidu uhličitého v atmosfére rýchlo stúpať. Vedcov však najviac trápi, ako teplo bude v budúcnosti.

Najtoxickejšie krajiny Európy na MAPE: Zlé hodnotenie Slovenska

Účinky globálnych klimatických zmien sú podľa odborníkov nedozerné a najviac sa dotýkajú svetového oceána, ktorý absorbuje 90 percent tepla zo skleníkových plynov. Práve preto sú oceány spoľahlivým indikátorom zmien.

Otepľovanie sa dramaticky zrýchlilo

Novozistená informácia, že otepľovanie je o 13 percent rýchlejšie, než si vedci doteraz mysleli, je mimoriadne závažná. Miera oteplenia je o od roku 1992 dvakrát väčšia ako od roku 1960. Ďalším problémom je, že otepľovanie v priebehu 20. storočia preniklo do hĺbky 700 metrov pod zemou.

Teplota oceánov je dôležitá aj preto, lebo ovplyvňuje počasie. Rok 2016 pokoril svetové teplotné rekordy z predchádzajúceho roku a meteorológovia varujú, že s klimatickými extrémami prichádzajú aj nebezpečné prejavy počasia ako hurikány, záplavy či obrovské suchá. Výsledky štúdie boli publikované v odbornom magazíne Science Advances.

Ďalšia hrozná správa od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu