Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Technický génius varuje: Žijeme v Matrixe... inak, naša civilizácia čoskoro zanikne

Elon Musk Zobraziť galériu (2)
Elon Musk (Zdroj: SITA)

KALIFORNIA - Podnikateľ a miliardár Elon Musk (44) prišiel so senzačným tvrdením, že ľudstvo s najväčšou pravdepodobnosťou žije v počítačovej simulácii a varoval, že ak to tak nie je, náš svet sa pravdepodobne čoskoro skončí. Technický génius, ktorý stojí za úspechom firiem, akými sú PayPal, Tesla a SpaceX, povedal, že "realita", v ktorej žijeme, je pravdepodobne vyrobená umelou inteligenciou. Odvoláva sa na pokrok videohier a povedal, že to takmer určite dokazuje, že aj my sme len počítačové simulácie.

Je náš svet podvod? Fyzici tvrdia, že môžeme byť len hračkou vyspelej civilizácie

Vo svojom prejave na konferencii Code tech v Kalifornii sa Elon Musk vyjadril: "Myslím si, že najsilnejším argumentom pre to, že pravdepodobne žijeme v simulácii, je nasledovné. Pred 40 rokmi sme mali Pong - dva obdĺžniky a bodku. To je to, kde sme boli. Teraz o 40 rokov neskôr máme fotorealistické 3D simulácie s miliónmi ľudí, hrajúcimi súčasne a každý rok sa to zlepšuje. A čoskoro budeme mať virtuálnu realitu, budeme mať rozšírenú realitu."

Technický génius varuje: Žijeme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Svoje tvrdenie podporil tým, že aj v prípade, ak by vývoj videohier dramaticky klesol, resp. ich inovácia by sa drasticky spomalila, stále by bol tento pokrok s ohľadom na dĺžku ľudského života veľmi výrazný. To znamená, že hry sa čoskoro stanú také realistické ako reálny život, a z toho vyplýva, že pravdepodobnosť, že žijeme v "základnej realite" je jedna k miliardám.

Musk napokon dodal, že by sme mali vlastne dúfať, že žijeme v simulácii, "inak, ak civilizácia prestane napredovať, môže to byť kvôli nejakej katastrofálnej udalosti". Buď sa dostaneme k bodu, kedy budeme tvoriť simulácie na nerozoznanie od skutočnosti, "alebo civilizácia zanikne". Informoval portál express.co.uk.

Viac o téme: RealitaElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu