Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvá tragická smrť v dejinách novej technológie: Tesla riadená autopilotom vpálila do kamióna!

Tesla Model S
Tesla Model S (Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra)

WASHINGTON - Americké úrady začali vyšetrovať vôbec prvú smrteľnú haváriu, pri ktorej zomrel človek v samoriadenom vozidle spoločnosti Tesla Motors. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej teraz experti dopravného úradu skúmajú, či nie je v automobile Model S systémová chyba, kvôli ktorej by ho bolo potrebné stiahnuť z prevádzky.

Vodič vozidla išiel s aktivovaným autopilotom, keď sa mu v máji na jednej z floridských ciest stala osudnou kolízia s kamiónom. Podľa predbežnej vyšetrovacej správy Národného úradu pre bezpečnosť v cestnej doprave (NHTSA) vodič kamiónu idúci proti samoriadenému vozidlu zatočil na križovatke doľava, na čo autopilot nezareagoval a nezačal brzdiť.
 
Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že ide o prvý známy prípad smrteľnej nehody po viac ako 200 miliónoch kilometrov, ktoré jej vozidlá najazdili bez priameho ovládania človekom. Pred floridskou nehodou podľa firmy "ani autopilot, ani vodič nespozorovali biely bok kamiónu proti ostrému slnku, takže brzda nebola aktivovaná". NHTSA však preveruje, či nebude potrebné zvolať 25.000 vozov k oprave prípadného bezpečnostného nedostatku vozidla, ak by bol príčinou havárie.

Američania už začali nehodu vyšetrovať

K nehode podľa spoločnosti došlo za nezvyčajných okolností vzhľadom na výšku podvozku a polohu kamióna: krátko pred zrážkou stál takmer kolmo na jazdnú dráhu tesly. Vozidlo tesla malo po nehode rozbité čelné sklo. Podľa spoločnosti Tesla ide o prvý známy prípad smrteľnej nehody po viac ako 200 miliónoch kilometrov, ktoré jej vozidlá najazdili bez priameho ovládania človekom. 
 
Táto tragická nehoda by mohla aj zmariť úsilie o presadenie tejto revolučnej technológie riadenia vozidla. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula nedávno zverejnený prieskum univerzity v Michigane, podľa ktorého dve tretiny vodičov uviedli, že sú mierne alebo veľmi znepokojení pri jazde v samoriadenom vozidle. Analytici v oblasti bezpečnosti cestnej premávky však vo štvrtok vyhlásili, že by bolo nešťastné, keby verejná mienka negatívne ovplyvnila možnosti využívania technológie, ktorá by mohla zachrániť tisícky životov ročne.
Viac o téme: NehodaSmrťAutopilotTesla Model S
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu