Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Psychológ prišiel s prevratným tvrdením: Ľudskej hlúposti sa zbavíte len jediným spôsobom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WELLINGTON - Ak si už nespomínate na všetky vybrané slová a máte problém aj s malou násobilkou, nezúfajte. Novozélandský profesor psychológie James Flynn je presvedčený, že inteligencia sa mení v priebehu celého života.

Mnohí vedci dlhé roky zastávali myšlienku, že ľudská inteligencia dozrie vo veku 18 rokov, a potom sa už významne nemení. Flynn však tvrdí, že stimulujúci životný štýl dokáže zázraky. Nielen doma, ale aj na pracoviskách, kde spolu ľudia často komunikujú, snažia sa byť vtipní, vymieňajú si kultúrne informácie a čelia výzvam, môže jednotlivcom stúpnuť IQ o niekoľko bodov.

Technický génius varuje: Žijeme v Matrixe... inak, naša civilizácia čoskoro zanikne

Bohužiaľ, podobný efekt má aj pravý opak. Tam, kde chýbajú inteligentné stimuly, mozog chradne. „Inteligencia bola doteraz vždy považovaná za statickú,“ uviedol Flynn, ktorý o svojich hypotézach a nových zisteniach napísal knihu zaoberajúcu sa vplyvom rodinného prostredia na výšku inteligencie (Does Your Family Make You Smarter?). Flynn si položil jednoduchú otázku: Ako môže rodina zvýšiť IQ svojho člena?

Mozog sa podľa Flynna správa ako sval. Čím viac ho človek používa, tým bude silnejší. Flynn tvrdí, že ideálnym spôsobom, ako zvýšiť vlastné IQ, je nájsť si náročnú prácu alebo obklopiť sa veľmi inteligentnými a zaujímavými ľuďmi.

Flynnov efekt

Hoci Flynnove tvrdenia vyznievajú nádejne, niektorí vedci ich považujú za kontroverzné. Tzv. Flynnov efekt môže byť podľa nich skreslený. Flynn totiž dlhodobo študoval inteligenciu vo vyspelých krajinách a zistil, že za posledné desaťročie narástla priemerne o tri body. Predpokladá sa, že tento jav súvisí s kombináciou priaznivých faktorov, medzi ktoré patrí výživa, lepší prístup k vzdelaniu, ale aj komplikovanejší svet.

Flynn je presvedčený, že genetika riadi 80 percent našej inteligencie a zvyšných 20 percent sa spája s naším životným štýlom. V praxi to znamená, že v určitom prostredí môže IQ narásť aj o viac ako desať bodov. O tom, ktorým smerom, teda či bude klesať alebo stúpať, rozhoduje každý sám za seba. Nemôžete sa teda vyhovárať, že ste nezdedili tie správne gény.

Psychológ prišiel s prevratným
Zobraziť galériu (2)

 

Viac o téme: InteligenciaIQ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu