Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Miliardár vytvára nový kozmický raj: Prelomový rok 2018, cestovný lístok do budúcnosti ľudstva

Kozmická loď smerujúca na Mars. Zobraziť galériu (4)
Kozmická loď smerujúca na Mars. (Zdroj: Youtube/SpaceX)

GUADALAJARA/WASHINGTON - Americká spoločnosť SpaceX ohlásila prielom v kozmickom cestovaní. Jej riaditeľ Elon Musk je presvedčený, že už o niekoľko desaťročí rokov budú ľudia žiť v kolónii na jednej z planét našej slnečnej sústavy. Avizovaná odvážna misia bude zároveň poistkou ľudstva v prípade katastrofickej udalosti globálnych rozmerov.

Miliardár Elon Musk chce na Mars prepraviť prvých ľudí už okolo roku 2025 a vytvoriť na červenej planéte kolóniu. Futuristický projekt zahŕňa nielen stavbu unikátnej kozmickej lode, ale aj budovy schopné poskytnúť človeku bezpečné útočisko na Marse. „Keď sa Zem stane neobývateľnou, ľudia budú mať alternatívy,“ obhajuje nový vesmírny projekt Musk, ktorý odprezentoval na medzinárodnom astronautickom kongrese v mexickej Guadalajare.

Technický génius varuje: Žijeme v Matrixe... inak, naša civilizácia čoskoro zanikne

Cieľom projektu je vytvorenie udržateľnej kolónie na Marse. Ak pôjde technologický vývoj podľa plánu, prvá vesmírna loď by mohla na Marse pristáť už za 80 dní, postupne by sa však čas cestovania mal skracovať. „Ľudstvo by sa stalo medziplanetárnym druhom,“ mieni Musk.

Elon Musk
Zobraziť galériu (4)
Elon Musk  (Zdroj: TASR/AP)

Predražený cestovný lístok

Lístok na Mars však nebude dostupný bežným cestovateľom. Prví pasažieri by za cestu na červenú planétu mohli zaplatiť až desať miliárd dolárov. Musk však prezradil, že SpaceX plánuje stavať veľmi veľké kozmické lode, ktoré budú môcť prepraviť najmenej sto ľudí a cestovné náklady na osobu sa bude spoločnosť snažiť stlačiť na 200-tisíc dolárov. Každý, kto chce ísť na Mars, bude mať v budúcnosti príležitosť takmer na dosah ruky.

Miliardár vytvára nový kozmický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/SpaceX)

Miliardár vytvára nový kozmický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/SpaceX)

Kým sa však na Marse podarí vytvoriť prvú udržateľnú civilizáciu, môže to trvať 40 až 100 rokov. Prvý skúšobnú kozmickú loď na Mars chce SpaceX vyslať už v roku 2018. Plavidlo bude uspôsobené aj na solárny pohon, so zastávkou na vesmírnej stanici na obežnej dráhe, kde natankuje nové palivo. Po prvom úspešnom lete bude SpaceX na planétu každých 26 mesiacov pravidelne vysielať ďalšiu kapsulu. Muskova vízia je dostať na Mars až milión ľudí.

Ambiciózne oznámenie prichádza po tom, ako spoločnosťou SpaceX otriaslo niekoľko neúspechov. Začiatkom septembra explodovala na Floride jedna z vesmírnych rakiet a aj z minulého roka si Space X pamätá stratu rakety, ktorá smerovala so zásobami k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). 

Viac o téme: MisiaMarsSpaceXElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu