Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Nigérii zabili bombové útočníčky desať ľudí: V Egypte zase na ceste odpálili vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CHIBOK - Desať mŕtvych a 31 zranených si vyžiadali dnes bombové útoky v meste Chibok na severovýchode Nigérie, ktoré je známe ako miesto hromadného únosu školáčok extrémistami zo skupiny Boko Haram. Podľa zdrojov agentúry AP sa v uliciach Chiboku odpálilo päť samovražedných útočníčok, pričom zabili okrem seba deväť ľudí.

V nemocnici neskôr zomrel jeden z troch vojakov, ktorých výbuchy zranili. Armáda sa medzitým snažila vypátrať ďalšie dve ženy, ktoré videli spolu s páchateľkami a ktoré mohli byť takisto opásané výbušninami. 

Ako uviedol jeden zo svedkov, prvý z výbuchov nastal, keď vojaci zastavili mladú ženu zahalenú v hidžábe, aby ju podrobili bežnej kontrole pri vstupe na zeleninový trh. Následne sa v rýchlom slede odpálili ďalšie tri ženy, ktoré sa už na tomto trhu nachádzali. 

Piaty bombový útok sa odohral pri armádnom kontrolnom stanovišti pri vstupe do Chiboku. Tamojší obyvatelia pripisujú najnovšie útoky teroristom z islamistickej skupiny Boko Haram. Tí uniesli v apríli 2014 z Chiboku takmer 300 školáčok, z ktorých 219 je dodnes nezvestných. 

Chibok tvorí kresťanskú enklávu na prevažne moslimskom severovýchode Nigérie, kde sa extrémisti snažia nastoliť islamský režim. Nigérijský prezident Muhammadu Buhari ešte vlani oznámil "technické víťazstvo" vo vojne s Boko Haram. 

Výbuch cestnej bomby usmrtil päť vojakov, zranil 14 ďalších

Päť vojakov zahynulo pri výbuchu bomby na ceste neďaleko mesta Aríš na nepokojnom egyptskom Sinajskom polostrove. 

Dosiaľ neznámi militanti umiestnili výbušné zariadenie na cestu a odpálili ho v čase, keď okolo prechádzalo vozidlo s vojakmi na prieskumnej operácii. Pri výbuchu utrpelo zranenia ďalších 14 príslušníkov egyptských ozbrojených zložiek. 

K zodpovednosti za najnovší útok militantov na Sinaji, ktorý sa odohral na predmestí mesta Aríš, metropoly nepokojnej provincie Severný Sinaj na pobreží Stredozemného mora, sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. 

Bezpečnostné sily na prevažne púštnom Sinajskom polostrove sú terčom opakovaných útokov militantných džihádistov už od povstania v roku 2011, ktoré vyústilo do zvrhnutia dlhoročného egyptského prezidenta Musního Mubaraka.

Títo extrémisti vystupňovali útoky, keď armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího. Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K násiliu dochádza prevažne v provincii Severný Sinaj. 

Viac o téme: EgyptNigériaBoko Haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu