Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Samovražedné atentátničky sa odpálili počas modlitby: Zabili najmenej 22 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MAIDUGURI - Najmenej 22 obetí na životoch si dnes vyžiadali dva samovražedné atentáty, ktoré sa počas ranných modlitieb odohrali v mešite na predmestí mesta Maiduguri v štáte Borno na severovýchode Nigérie. Ďalších najmenej 17 ľudí bolo pri útokoch zranených.

Útoky spáchali dve ženy, spresnila agentúra AP. Prvá útočníčka sa odpálila priamo medzi veriacimi vnútri mešity. Druhá aktivovala nálože na svojom tele krátko po prvom výbuchu a v priestore pred mešitou, kam v panike vybehli veriaci. 

Mešita, ktorá bola terčom dnešného útoku, leží vo štvrti Umarari na predmestí Maiduguri, kde sa nachádza veliteľské centrum vládnych síl bojujúcich proti islamistickým povstalcom z hnutia Boko Haram. 

Agentúra AP pripomenula, že dnešný útok je prvý od 28. decembra 2015, keď ozbrojenci Boko Haram podnikli sériu útokov, ktorá si vyžiadala viac ako 50 obetí na životoch. K zodpovednosti za dnešné dva samovražedné atentáty sa zatiaľ nikto neprihlásil. 

Hnutie Boko Haram začalo so svojou činnosťou pred šiestimi rokmi práve v Maiduguri. Jeho ozbrojenci útočia nielen na území Nigérie, ale aj v susednom Nigeri, Kamerune a Čade.

Boko Haram sa usiluje o vytvorenie islamského kalifátu a zavedenie islamského práva na celom území Nigérie. Je to proti západnému vzdelaniu, demokracii a deľbe moci, ako aj proti noseniu "západného" oblečenia a ďalším prvkom cudzích kultúr. Vlani v marci Boko Haram prisahal vernosť džihádistickej organizácii Daeš. 

Viac o téme: NigériaBoko HaramMaiduguri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu