Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ruský Prvý kanál negoval tvrdenia Moskvy: Pochovali ruského vojaka, ktorý bojoval na Ukrajine!

Na Ukrajine stále zúria nepokoje.
Na Ukrajine stále zúria nepokoje. (Zdroj: SITA)

KOSTROMA – Po opakovaných tvrdeniach Moskvy, že ruskí vojaci nebojujú na Ukrajine po boku separatistov, ruský Prvý kanál vo svojom vysielaní informoval, že v meste Kostroma pochovali vojaka Anatolija Travkina, ktorý bojoval na východe Ukrajiny.

Travkin bol profesionálnym vojakom. Vo svojej jednotke si pred mesiacom vzal dovolenku a počas nej odišiel bojovať na Ukrajinu. Podobným prípadom je aj smrť Rusa Sergeja Ždanoviča, ktorý padol počas bojov o ovládnutie letiska v Donecku. Jeho príbuzní vedeli, kam odchádza, napísala dnes ukrajinská agentúra UNIAN.

"Urobil to, čo by pravý človek mal spraviť. Som naňho hrdá," uviedla podľa agentúra DPA jeho vdova Larisa. Na Ukrajine bol v uplynulých dňoch medializovaný aj článok ruského denníka Pskovskaja gubernija, v ktorom boli dôkazy o vyslaní vojakov pskovskej divízie na Ukrajinu a ich stratách, ako aj o tom, že po pochovaní obetí v Rusku z ich hrobov odstraňujú tabuľky s menami, aby sa zahladili stopy, že ide o účastníkov bojov v cudzom štáte.

Poslanec ruského parlamentu Lev Šlosberg, ktorý je majiteľom denníka Pskovskaja gubernija, bol pred týždňom terčom brutálneho fyzického útoku. Agentúra Reuters koncom minulého týždňa napísala, že jej spravodajca sa pokúšal dostať na cintorín, kde sú údajne vojaci pochovaní, ale zabránili mu v tom dvaja mladí muži s vyholenými hlavami.

Ukrajinské vedenie tvrdí, že počas ozbrojeného konfliktu na východe krajiny prišlo o život asi 2000 ruských vojakov. S odvolaním sa na údaje spravodajských služieb to dnes v Kyjeve vyhlásil hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko. Reuters upozornil, že túto štatistiku nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Počet ruských vojakov zranených v zóne, kde ukrajinské vládne sily na jar spustili protiteroristickú operáciu (ATO) proti proruským separatistom, Lysenko odhadol na približne 4000. Rusko naďalej odmieta tvrdenia, že na Ukrajinu vyslalo svojich vojakov, aby v boji podporili proruské sily, ktoré na jar na východe Ukrajiny vyhlásili samozvané republiky. Kyjevská vláda a jej západní spojenci však vyhlasujú, že existujú presvedčivé dôkazy o priamom zapojení ruských vojakov do bojov na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu