Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA pripravujú nové sankcie proti Rusku

Anders Fogh Rasmussen, Barack Obama a David Cameron
Anders Fogh Rasmussen, Barack Obama a David Cameron (Zdroj: TASR)

NEWPORT - Spojené štáty pripravujú ďalšie hospodárske sankcie proti Rusku za jeho zásahy na území Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie zástupcu americkej poradkyne pre národnú bezpečnosť Bena Rhodesa.

Rhodes v dnes na tlačovej konferencii v rámci summitu NATO vo Walese povedal, že na konečnom návrhu nových sankcií sa práve pracuje, ale nespresnil, ktorých rezortov by sa mali týkať.

Podľa Rhodesa ide hlavne o to, aby Rusko platilo za vyhrocovanie situácie. Ak v tom bude Rusko pokračovať, budú aj USA stupňovať svoj tlak, vyhlásil Rhodes.

Merkelová: Áno zintenzívneniu spolupráce s Ukrajinou, nie jej členstvu v NATO

Za zintenzívnenie spolupráce medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Ukrajinou sa dnes v Newporte, dejisku dvojdňového summitu aliancie, vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Šéfka spolkovej vlády však súčasne zdôraznila, že nejde o členstvo Ukrajiny v NATO.

Merkelová ubezpečila Kyjev o solidarite aliancie v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny a vyjadrila aj zásadnú pripravenosť na prijatie ďalších sankcií voči Rusku.

Zároveň potvrdila aj pripravenosť na rokovania s ruskou stranou a v tejto súvislosti vyzdvihla nutnosť konať rozhodne, ale aj otvorene. "Táto dvojitá stratégia je z môjho pohľadu kľúčom k úspechu," citovala jej slová agentúra DPA.

Podľa Merkelovej sa dnes nehovorilo o členskými krajinami aliancie kontroverzne prijímanom možnom vypovedaní dohody NATO s Moskvou z roku 1997, ktorá sa dostane na program v piatok. Za takýto postup sú niektoré východoeurópske štáty, Merkelová je však striktne proti. Nemecká kancelárka verí, že sa aliancii podarí dosiahnuť konsenzus o spoločnom postoji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu