Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trapas kosovskej delegácie v Bratislave: Manžel prezidentky prišiel ako šupák!

Príchod na summit Zobraziť galériu (3)
Príchod na summit (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Bratislava v týchto chvíľach žije stredoeurópskym summitom hláv štátov. V jeho rámci nastala aj pikantná situácia - zúčastňuje sa na ňom aj prezidentka Kosova. Slovensko však Kosovo ako samostatnú krajinu neuznáva, takže jeho prezidentka má štatút hosťa.

Za neuznanie neúcta? Možno aj takto sa dá čítať štýl, v akom na bratislavský summit zavítala kosovská prezidentka Atifete Jahjaga so svojim manželom. Od hlavy štátu by sa očakávalo, že na oficiálne podujatie príde v spoločenskom oblečení, ako sme na prezidentov zvyknutí. Kosovský prezidentský pár však prišiel takto:

Atifete Jahjaga
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan zEMIAR)

Oblek a kravatu by ste hľadali márne. Manžel kosovskej prezidentky sa dostavil v košeli, ktorú mal pod krkom rozopnutú. Cez ľavú ruku mal prehodený sveter.

Podľa odborníčky sa kosovská delegácia dopustila vážneho faux-pas. "Manžel prezidentky je súčasťou delegácie a preto musí rešpektovať protokol. On nejde na golf. Je to oficiálna akcia, to by mal vedieť. Aj pani prezidentka by to mala vedieť," tvrdí Oľga Perušková, odborníčka na protokol a etiketu. Perušková to považuje za neúctu voči Slovensku ako hostiteľskej krajine.

Druhá strana mince je, že Slovensko Kosovo ako štát neuznáva a ani na zozname hostí nemá kosovská prezidentka štatút rovnocennej partnerky. Slovenská prezidentská kancelária ju tituluje ako hosťa a aj na oficiálnom zozname chýba titul prezidentka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu