Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zvláštny dokument odhaľuje "tajomstvá" voľby nového pápeža!

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

PRAHA/VATIKÁN - Situáciu po úmrtí alebo abdikácii hlavy katolíckej cirkvi rieši osobitný dokument, ktorý pod názvom Universi Dominici Gregis vydal 22. februára 1996 pápež Ján Pavol II. Dokument sa skladá z dvoch častí - "Uvoľnený Apoštolský stolec" a "Voľba pápeža".

I.

Po uvoľnení pápežského stolca riadia cirkev kardináli. Ich zhromaždenia, ktoré sa konajú denne, sa nazývajú "generálna kongregácia". Kardináli ale nesmú rozhodnúť nič, čo prináleží iba pápežovi. Kardináli v čase pred voľbou čítajú konštitúciu, študujú ju a diskutujú o nej. Spoločne potom skladajú prísahu, že ju budú svedomite zachovávať. Ak sa schádzajú po smrti pápeža, preberajú pohreb. Určia začiatok konkláve. Zničia pápežov pastiersky pečatný prsteň a oficiálnu pečiatku.

II.

Voliteľmi sú všetci kardináli, ktorí v deň začiatku konkláve nedovŕšili 80. rok života. Zakazuje sa prítomnosť akékoľvek cirkevnej a zvlášť civilnej osoby pri voľbe a akékoľvek lobovanie. Stanovuje sa, že konkláve sa koná v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne a kardináli volitelia bývajú v penzióne svätej Marty tamtiež.

Voliteľom je zakázaný akýkoľvek styk s verejnosťou, písomný, telefonický či iný. V pápežskej sakristii Sixtínskej kaplnky môže byť prítomný pápežský ceremoniár a dvaja rehoľníci pre rôzne služby.

V dopoludňajších hodinách prvého dňa voľby sa volitelia zhromaždia v chráme sv. Petra na slávnostnej omši a potom idú sprievodom slávnostne odetí za spevu hymnu do Sixtínskej kaplnky. Zaujmú tam miesta podľa vopred stanoveného poriadku. Voľba nesmie byť prenášaná ani nahrávaná.

Prvým úkonom je slávnostná kolektívna prísaha, ktorú číta dekan kardinálskeho zboru. Potom idú všetci za sebou k stolu v prednej časti kaplnky, kde sa každý dotkne vystaveného evanjeliára a prednesie predpísanú vetu osobnej prísahy.

Ešte pred samou voľbou teológ určený k prejavu pripomenie všetkým povinnosť zachovať mlčanie a všetko, čo je v konštitúcii.

Zachovanie tajomstva sa týka všetkých skutočností z prípravy aj samotnej voľby a platí pre čas po skončení voľby. Voliteľovi, ktorý by to porušil, hrozí trest exkomunikácie.

V prvý deň konkláve sa koná jedno kolo voľby popoludní, v ďalších dňoch vždy dve dopoludnia a dve popoludní, podľa potreby. Zvolený je ten, kto získa dve tretiny hlasov. Volí sa pomocou lístočkov s textom "Volím za najvyššieho pontifika", kam voliteľ dopíše meno. Lístoček sa preloží a vhodí do urny pred oltárom. Skrutátor skontroluje, či je toľko lístkov v urne, koľko je voliteľov. Keby to nesúhlasilo, lístky sa spália a voľba je neplatná. Potom skrutátor prečíta lístky nahlas a hlasy sa zapíšu do zoznamu. Lístky sa navlečú na šnúru, znovu prepočítajú a spália. Po každom kole sa vyhotoví zápisnica o hlasovaní. Tento zoznam sa potom zapečatí a archivuje.

Po dosiahnutí potrebného množstva hlasov je víťazný kandidát opýtaný, či výsledok voľby prijíma a ako sa chce ako pápež menovať. Kardináli potom novému pápežovi vzdajú hold a sľúbia mu poslušnosť. Prvý z kardinálov diakonov oznámi z balkóna baziliky výsledok voľby a nový pápež príde pozdraviť zhromaždených a požehnať im.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu