Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posledné rozlúčky s Benediktom XVI.: Takto mu vzdali hold veriaci!

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

RÍM – Katolíci v Ríme i v mnohých iných mestách a častiach sveta si našli rôzne spôsoby, ako vzdať hold Benediktovi XVI., ktorý sa vo štvrtok ako prvý pápež po 600 rokoch vzdal úradu.

Farmár zo severotalianskeho mesta Verona vyoral na svojom pasienku brázdu v tvare obrovskej holubice a nápis Benedetto XVI. Amatérsky krajinný umelec pritom veľmi šikovne využil danosti terénu a viedol "kresbu" tak, že strom, ktorý rastie na pasienku, vyzerá pri pohľade z výšky ako olivová ratolesť v zobáčiku holubice.

Agentúra Catholic News Service dnes pripomína, že pred začiatkom stredajšej Benediktovej poslednej audiencie na Námestí sv. Petra organista hral jednu zo skladieb Johanna Sebastiana Bacha, ktorý patrí k obľúbeným skladateľom emeritného pápeža. Skupina mladých ľudí nazvaná Papaboys zasa deň pred abdikáciou spievala pod pápežovými oknami v taliančine Bachovu kantátu "Bleib bei uns, denn es will Abend werden" (BWV 6) a modlila sa v latinčine ruženec.

V ten istý večer, o niečo neskôr, sa pred Apoštolským palácom zišlo asi 100 ľudí so sviečkami v rukách a spievali piesne známe zo Svetových dní mládeže.

Mládež v brazílskej arcidiecéze Campinas spustila na Facebooku kampaň, v ktorej vyzvala rovesníkov, aby si v deň abdikácie Benedikta XVI. obuli červené topánky alebo obliekli čokoľvek červené, odfotografovali sa a snímku zavesili na internet. Jeden z účastníkov má šancu vyhrať aplikáciu YouCat, katechizmus pre mládež. 

Študenti v Dubline sa dohodli, že na pápežovo konto v mikroblogovacej sieti Twitter odošlú ďakovné správy. Na Twitteri sa objavili aj ďalšie kontá, napríklad #ThanksPontifex či #pope #goodbye.

Študenti 58 dublinských škôl na území dublinskej arcidiecézy venovali svoj trojdňový hudobný festival pápežovi, pričom do programu zaradili aj čítanie z jeho kníh.

Mesto Rím je oblepené plagátmi s fotografiou pápeža a nápisom "Budete navždy s nami. Ďakujeme". Vatikánsky poštový úrad vydal známku pri príležitosti odstúpenia Benedikta XVI. Je na nej jeho portrét s gestom so žehnajúcimi rukami na pozadí s kupolou Baziliky sv. Petra a nápis "Pápež Benedikt XVI. odstupujúci z Petrovho stolca" v latinčine s dátumom 28. februára 2013.

Talianska pošta pripravila zberateľské kolekcie známok, pečiatok a obálok súvisiacich s pontifikátom Benedikta XVI.

Vatikánsky denník L'Osservatore Romano vydal dnes špeciálnu štvorstranovú farebnú prílohu pripomínajúcu významné dni Benediktovho pontifikátu.

Vatikánsky rozhlas v posledný deň Benediktovho pôsobenia v úrade pápeža prinášal priame vstupy a počas celého dňa vysielal aj diskusie s vatikanistami.

V mnohých farnostiach na celom svete sa vo štvrtok konali ďakovné omše a modlitby za odstupujúceho pápeža. Bola to posledná príležitosť, keď sa počas eucharistickej modlitby mohlo vysloviť meno pápeža Benedikta XVI.

Viacero chrámov v Ríme i v Castel Gandolfe, kam sa Benedikt uchýlil po odchode z Vatikánu, si vo štvrtok večer uctilo jeho službu cirkvi zvonením zvonov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu