Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Osud nováckej chemičky zostáva nejasný

Novácke chemické závody
Novácke chemické závody (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Osud Nováckych chemických závodov (NCHZ), ktoré sa dostali do konkurzu, zostáva nejasný. Na dnešnej schôdzke veriteľského výboru a zabezpečených veriteľov totiž nepadlo definitívne rozhodnutie o ponuke spoločnosti M-Energo, ktorá prejavila záujem chemičku za dva milióny eur kúpiť.

Záležitosťou by sa mal zaoberať konkurzný súd. Vyplýva to z informácií spoločnosti Media Central Communication, ktorá NCHZ mediálne zastupuje.

"Na odmietnutie ponuky je nutný súhlas veriteľského výboru a konsenzus všetkých zabezpečených veriteľov a teda definitívne rozhodnutie dnes nepadlo," uviedla spoločnosť v tlačovom vyhlásení.

Zástupca firmy M-Energo Miroslav Remeta podľa internetového portálu HNonline.sk uviedol, že predaj chemičky nepotvrdili.

Ďalšia prevádzka podniku s približne dvoma tisíckami zamestnancov je vraj ohrozená. Správca konkurznej podstaty podľa Media Central Communication totiž upozornil, že po lehote účinnosti zákona o strategických podnikoch, ktorá potrvá do konca tohto roka, žiadna právna norma neukladá prevádzkovať fabriku. "To znamená, oprávnenie prevádzkovať podnik bude závislé od kladného hospodárskeho výsledku fabriky a rozhodnutia zástupcov veriteľov," píše sa v tlačovej správe.

Novácka chemička sa dostala do značných finančných problémov minulý rok, keď fabriku potrestala Európska komisia (EK) za údajnú kartelovú dohodu s ďalšími firmami pokutou vo výške 19,6 milióna eur. Vedenie spoločnosti krátko po rozhodnutí komisie označilo sankciu za neprimeranú a likvidačnú.

Pokutu v celkovej výške viac ako 61 miliónov eur dostalo deväť spoločností. Firmy sa podľa komisie v rokoch 2004 až 2007 dohodli na cenách a pôsobení na trhu. Podniky obchodujú okrem iného s látkami používanými napríklad v oceliarskom priemysle.

Slovenská správcovská a reštrukturalizačná spoločnosť vyhlásila v auguste verejné ponukové konanie na predaj podniku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu