Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

NCHZ hrozia údajne vážne finančné problémy, podnik to odmieta

 Novácke chemické závody
Novácke chemické závody

BRATISLAVA - Podniku Novácke chemické závody, ktorý je v konkurze, údajne hrozia v budúcom roku vážne finančné problémy, napísal dnes denník Plus jeden deň. Noviny citujú dokument správcu konkurznej podstaty, podľa ktorého podnik údajne nemá dostatok financií na budúcoročnú prevádzku. Vedenie firmy tvrdenie odmietlo.

"Je dôvodný predpoklad, že prevádzkové financovanie v priebehu roka 2011 už nebude možné zabezpečiť," píše sa podľa denníku v správe správcu konkurznej podstaty Miroslava Duračinského. Duračinský však finančnú situáciu podniku ďalej pre noviny odmietol komentovať. Finančné problémy podniku poprelo jeho vedenie.

Generálny riaditeľ závodov Miroslav Zlatohlávek naopak uviedol, že firma by dokonca mohla zamestnať nových ľudí. Denník pripomína, že v prípade krachu nováckej chemičky by o prácu v regióne mohlo prísť až 7000 ľudí. Ide o 1700 zamestnancov podniku a ďalších 5300 ľudí, ktorí by prácu stratili nepriamo. Chemička sa dostala do značných finančných problémov vlani, keď fabriku potrestala Európska komisia za údajnú kartelovú dohodu s ďalšími firmami pokutou vo výške 19,6 milióna eur.

Vedenie spoločnosti krátko po rozhodnutí komisie označilo sankciu za neprimeranú a likvidačnú. Pokutu v celkovej výške viac ako 61 miliónov eur dostalo deväť spoločností. Podľa komisie sa firmy v rokoch 2004 až 2007 dohodli na cenách a pôsobení na trhu. Podniky obchodujú okrem iného s látkami používanými napríklad v oceliarskom priemysle. Slovenská správcovská a reštrukturalizačná spoločnosť vyhlásila v auguste verejné ponukové konanie na predaj podniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu