Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zdravotnú poisťovňu vymení vyše 81 tisíc ľudí, polepší si Union

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA - Zdravotnú poisťovňu od budúceho roku zmení vyše 81.000 ľudí. Klienti pribudnú iba súkromnej poisťovni Union, ostatné dve poistencov stratia. Štatistiky o zmene zdravotnej poisťovne dnes zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Trojica zdravotných poisťovní eviduje na Slovensku zhruba 5,26 milióna klientov.

Počet ľudí, ktorí sa rozhodnú pre zmenu zdravotnej poisťovne sa už niekoľko rokov znižuje. Dôvodom sú podľa šéfa úradu Jána Gajdoša minimálne rozdiely v ponuke individuálneho zdravotného poistenia či benefitov zo strany jednotlivých poisťovní.

Dominantné postavenie na trhu zdravotného poistenia si podľa očakávania udržala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) s terajšími 3,49 milióna klientmi. Najväčšia poisťovňa však od budúceho roka stratí viac ako 13.000 poistencov, po novom roku by tak mala mať zhruba 3,48 milióna klientov. VšZP, ktorá sa na začiatku roka zlúčila so Spoločnou zdravotnou poisťovňou, v súčasnosti čelí finančným problémom; jej strata za prvých deväť mesiacov tohto roka sa vyšplhala na 55 miliónov eur. Poisťovňa preto chystá znižovanie nákladov na nákup zdravotnej starostlivosti i hromadné prepúšťanie, úsporné opatrenia by sa mali prejaviť v októbri.

Pozícia dvojky patrí súkromnej poisťovni Dôvera, ktorá má v súčasnosti viac ako 1,4 milióna klientov; od januára 2011 však príde o takmer 6000 ľudí. Rady poistencov Dôvery sa na začiatku tohto roka rozšírili o klientov súkromnej poisťovne Apollo, s ktorou sa Dôvera zlúčila. Dôvera je jedinou zdravotnou poisťovňou, ktorá prvých deväť mesiacov tohto roka uzavrela v zisku na úrovni zhruba 29 miliónov eur.

Najmenšou poisťovňou na trhu je súkromná poisťovňa Union, v súčasnosti má viac ako 366.000 klientov. Union si však ako jediná z poisťovní na budúci rok polepší, k januáru budúceho roka získa viac ako 19.000 nových klientov a celkovo tak v nej bude poistených vyše 385.000 ľudí. Union vykázala na konci septembra tohto roka stratu približne 878.000 eur.

Najväčšie presuny medzi poistencami úrad zaznamenal medzi obyvateľmi východného Slovenska v Prešovskom a Košickom kraji. Naopak, najnižší pohyb zaznamenal u poistencov z trenčianskeho, trnavského a žilinského regiónu. Gajdoš upozornil, že na východe krajiny sa každoročne prepoisťuje rovnaká skupina ľudí; v niektorých obciach, ako napríklad Stráne pod Tatrami či Svinia, sa vraj pravidelne prepoisťuje zhruba tretina ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu