Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VšZP chce prepúšťať a šetriť, má stratu 46 miliónov

Všeobecná Zdravotná Poisťovňa
Všeobecná Zdravotná Poisťovňa

BRATISLAVA - Strata štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), v ktorej je poistených takmer dve tretiny zo zhruba 5,4 milióna Slovákov, sa za prvých osem mesiacov tohto roka vyšplhala na 46 miliónov eur.

O finančnej situácii najväčšej zdravotnej poisťovne v krajine dnes informovali Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj samotná VšZP. Poisťovňa chystá znižovanie nákladov na nákup zdravotnej starostlivosti aj hromadné prepúšťanie. Pacientov by sa vraj plánované opatrenia nemali dotknúť.

"VšZP neplní obchodno-finančný plán tak, ako ho zadefinovala," povedal po kontrole v poisťovni šéf úradu pre dohľad Ján Gajdoš. Poisťovňa podľa neho vykázala stratu v prevádzkovej činnosti aj v oblasti zdravotného poistenia.

"Tento stav bol spôsobený najmä tým, že výdavky na zdravotnú starostlivosť rástli rýchlejšie ako príjmy zo zdravotného poistenia a neboli prijaté adekvátne opatrenia," zdôvodnil šéf poisťovne Marian Faktor, ktorý do funkcie nastúpil v septembri.

Úrad od vedenia VšZP žiada vyrovnané mesačné hospodárenie s platnosťou od októbra, aby nedochádzalo k nabaľovaniu dlhu. "VšZP musí zákonite znížiť náklady na nákup zdravotnej starostlivosti," poznamenal Gajdoš. Jedným z riešení je podľa neho zníženie platieb nemocniciam či lekárom. "Požadujeme aj veľmi razantnú reštrukturalizáciu v oblasti nákladov správy," zdôraznil.

V oblasti príjmov chce poisťovňa zlepšiť výber poistného aj vymáhanie pohľadávok. Ich výška ku koncu augusta presiahla pol miliardy eur, z toho viac ako štvrtinu tvorili pohľadávky staršie ako tri roky. Výdavky VšZP majú klesnúť uvoľnením časti zamestnancov, od novembra poisťovňu opustí 307 ľudí. Upraviť sa má aj počet pobočiek, prehodnocovať sa budú uzavreté zmluvy.

Zmeny chystá poisťovňa aj pri nákupe zdravotnej starostlivosti. Nechce podporovať neefektívnu zdravotnú starostlivosť, ale naopak jednodňovú chirurgiu. So Slovenskou lekárskou komorou a Asociáciou súkromných lekárov sa už dohodla, že súčasné ceny zostanú v platnosti do konca prvého kvartálu budúceho roka, asociácia nemocníc zas pristúpila na zníženie platieb za vyšetrenia a liečbu. Poisťovňa ešte rokuje s univerzitnými a fakultnými nemocnicami ako aj špecializovanými ústavmi, ktorým okrem iného tiež navrhla pokles platieb. Usporiť by tak ešte tento rok chcela zhruba 16 miliónov eur.

Ozdravné opatrenia by sa podľa úradu pre dohľad ani VšZP nemali dotknúť poistencov. "Tieto navrhované opatrenia nemajú dopad na rozsah zdravotnej starostlivosti. Všeobecná zdravotná poisťovňa bude mať zazmluvnený rovnaký počet hospitalizácií, rovnaký počet výkonov, rovnaký počet vyšetrení. Podmienkou týchto opatrení je, aby dopad na pacienta bol minimálny alebo žiadny," povedal Faktor.

Za zlé hospodárenie Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zatiaľ neplánuje VšZP pokutovať; prípadná sankcia by pritom mohla dosiahnuť 166.000 eur.

VšZP uzavrela vlaňajšok so stratou vyše 17 miliónov eur, a to aj napriek tomu, že jej vláda poskytla mimoriadnu dotáciu 65 miliónov eur. Spoločná zdravotná poisťovňa, ktorá sa s VšZP zlúčila od januára tohto roka, skončila rovnako v červených číslach, a to na úrovni 10,76 milióna eur. Hospodárenie oboch poisťovní tak minulý rok dosiahlo celkovú stratu 27,77 milióna eur.

Na slovenskom trhu pôsobia ešte dve súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu