Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dlh VšZP podľa úradu pre dohľad narastá

Ilustračné foo
Ilustračné foo

BRATISLAVA - Dlh štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), v ktorej sú poistené takmer dve tretiny zo zhruba 5,4 milióna obyvateľov, sa prehlbuje. Vyplýva to z predbežných zistení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Novinárov o tom dnes na svojej prvej tlačovej konferencii informoval predseda úradu Ján Gajdoš. Zároveň kritizoval svojho predchodcu Richarda Demoviča za údajne nevýhodné presídlenie úradu v hlavnom meste.
    
"Všeobecná zdravotná poisťovňa dlhodobo neplní obchodno-finančný plán,"
tvrdil Gajdoš. Bližšie údaje o hospodárení zatiaľ zverejniť nechcel, uviedol len, že v prvých siedmich mesiacoch roka rástli v medziročnom porovnaní výdavky rýchlejšie ako príjmy.
    
VšZP už vlani podľa skorších informácií skončila so stratou 17 miliónov eur, a to aj napriek tomu, že jej vláda poskytla mimoriadnu dotáciu 65 miliónov eur. Gajdoš dnes povedal, že hospodársky výsledok poisťovne bol napokon ešte o desať miliónov eur horší.
    
Presnejšie údaje o finančnej situácii vo VšZP zatiaľ neposkytla ani samotná poisťovňa. "Nové vedenie VšZP v súčasnosti analyzuje ekonomickú situáciu, začalo prijímať opatrenia smerujúce k zefektívneniu jednotlivých činností," zhrnula jej hovorkyňa Petra Balážová.
    
Predchádzajúca riaditeľka poisťovne Zuzana Zvolenská sa svojej funkcie vzdala minulý týždeň na valnom zhromaždení. Očakávalo sa však, že po nástupe novej vlády by sa na pozícii neudržala.
    
Gajdoš dnes kritizoval aj predošlého predsedu ÚDZS Richarda Demoviča za údajne nevýhodné presídlenie úradu v hlavnom meste. Kým v pôvodnom sídle na Grösslingovej ulici bola cena prenájmu za jeden meter štvorcový 131,74 eura ročne, v súčasnom pôsobisku na Žellovej dosahuje 158,42 eura. Zmluva bola podľa Gajdoša uzavretá krátko pred júnovými parlamentnými voľbami a netransparentne. Úrad navyše ešte pred podpisom nájomnej zmluvy investoval do budovy na Žellovej ulici viac než 860.000 eur, uviedol Gajdoš. Demovičovi vyčítal aj kúpu budovy v Košiciach, ktorá je podľa neho nevyužívaná či vyplatenie peňazí za školenia a konzultácie živnostníkovi bez potrebného oprávnenia. Gajdoš tvrdil, že úrad bude musieť prepustiť pre chýbajúce peniaze asi desatinu zamestnancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu