Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bratislavský VW na dva týždne preruší výrobu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavský závod nemeckej automobilky Volkswagen od dnes na dva týždne preruší výrobu vozidiel. Potvrdil to šéf odborov spoločnosti Zoroslav Smolinský.

Dôvodom odstávky je nižší záujem o kúpu nových áut pre svetovú hospodársku krízu. Zastavenie výroby v jednom z najväčších slovenských podnikov sa zrejme odrazí aj v obchodnej bilancii krajiny, keďže závod väčšinu produkcie vyváža. "Zamestnanci do práce opäť nastúpia 20. apríla," povedal Smolinský. Počas odstávky dostanú pracovníci, ktorí využívajú systém pohyblivého čerpania voľna, takzvané flexikonto pracovného času, mzdu v plnej výške. Zaplatené hodiny si však budú musieť odpracovať v budúcnosti.

Automobilka, v ktorej sa okrem značiek Volkswagen a Porsche vyrábajú i vozidlá Škoda a Audi, už tento rok produkciu na viacero dní vo februári obmedzila. Spoločnosť ešte začiatkom roka informovala, že ponúka svojim zamestnancom sedem mesačných platov a ďalšie odmeny, ak z nej dobrovoľne odídu. Nemecký Volkswagen zamestnáva na Slovensku približne 7500 pracovníkov.

Vlani z liniek továrne zišlo asi 188.000 vozidiel, zatiaľ čo v roku 2007 to bolo takmer štvrť milióna automobilov. Dôvodom bol negatívny vplyv krízy. Zníženie produkcie sa podpísalo aj na poklese obratu spoločnosti. Naopak, čistý zisk jedného z ťahúňov priemyslu stúpol o viac ako štvrtinu na 283,5 milióna eur (podľa priemerného ročného kurzu 8,86 miliardy korún). V tomto roku sa spoločnosť v rámci koncernu uchádza o výrobu rodinného automobilu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu