Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Volkswagen podľa odborov obmedzí výrobu luxusných áut

BRATISLAVA - Bratislavský závod nemeckej automobilky Volkswagen (VW) vo štvrtok a v piatok pozastaví výrobu modelov Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne. Nie je vylúčené, že aj v nasledujúcich dvoch týždňoch sa tieto modely budú vyrábať len od pondelka do stredy.

Výpadok produkcie pre dopady svetovej hospodárskej krízy dnes potvrdil šéf odborov spoločnosti Zoroslav Smolinský. Fabrika vo februári pre menší záujem o autá zastavila na viac ako týždeň celú výrobu.

Podľa odborov obmedzenie produkcie dvoch modelov bolo plánované. S výrobou ďalších typov sa vraj zatiaľ počíta päť dní v týždni. Z liniek v Bratislave schádzajú aj vozidlá Škoda či Audi. Podľa niektorých médií sa ďalšia odstávka výroby chystá aj v apríli.

Volkswagen zamestnáva v krajine približne 7500 pracovníkov. Spoločnosť ešte koncom januára informovala, že ponúka svojim zamestnancom sedem mesačných platov a ďalšie odmeny, ak z nej dobrovoľne odídu. Spustila tiež nový systém pohyblivého čerpania voľna, keď ľuďom vytvorila takzvané flexikonto pracovného času.

Automobilový priemysel bol donedávna hlavným ťahúňom slovenskej ekonomiky, ktorá pre dopady svetovej hospodárskej krízy v tomto roku zrejme výrazne spomalí tempo rastu. Kríza zasiahla aj ďalších dvoch výrobcov vozidiel na Slovensku, kórejskú KIA Motors pri Žiline a francúzsky PSA Peugeot Citroën v Trnave. KIA nedávno vyrábala automobily len v jednej pracovnej zmene, PSA zas plánuje prepustiť časť zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu