Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podniky začínajú počítať škody pre nedostatok plynu

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Časť podnikov, ktoré museli pre nedostatok plynu obmedziť výrobu, už začala odhadovať škody a uvažovať o kompenzáciách. Spracovateľ medi Kovohuty Krompachy sa napríklad chce dohodnúť s plynármi na odpustení niektorých poplatkov. Väčšina firiem však zatiaľ čaká s vyčísľovaním strát na obnovenie plnej prevádzky.

Problémy s plynom, kvôli ktorým musela približne tisícka slovenských firiem obmedziť odber suroviny pre výrobu, pokračujú deviaty deň. Kovohuty chcú podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Petra Holického znížiť straty dohodou so Slovenským plynárenským priemyslom o odpustení paušálneho poplatku za plyn.

Dennú stratu spoločnosti Holický odhadol na 30.000 až 50.000 eur (približne 900.000 až 1,51 milióna korún). Ďalší hutnícky podnik, košické železiarne U.S. Steel, sa odmietli k škodám spôsobeným odstavením časti výroby vyjadriť. O prípadnom vymáhaní škôd zatiaľ nerozhodli v podniku Tatravagónka Poprad, kde pre nízku teplotu vo výrobných halách úplne pozastavili výrobu. Či sa škodu podnik pokúsi vymáhať, rozhodnú podľa hovorkyne spoločnosti Pauly Tajbošovej až po opätovnom nábehu výroby.

Už týždeň nevyrábajú automobilky Kia pri Žiline a PSA Peugeot Citroën v Trnave. Trnavská automobilka zatiaľ stratu nevyčíslila, no podľa jej hovorcu Petra Šveca denne za normálnych okolností vyrobia 850 automobilov. Žilinská Kia po zrušení regulácie dodávok plynu a opätovnom rozbehnutí výroby pravdepodobne prehodnotí predchádzajúce rozhodnutie o skrátení pracovnej doby z ôsmich na šesť hodín.

Slovensko je bez dodávok ruského plynu už deviaty deň a podľa slovenského premiéra Roberta Fica tranzit plynu z Ruska cez Ukrajinu v najbližších dvoch dňoch pravdepodobne neobnovia. Zrušenie regulácie odberu plynu pre veľké firmy by však skôr mohla priniesť dodávka plynu z ukrajinských zásobníkov v blízkosti slovenských hraníc výmenou za dodávku ruského plynu pre Ukrajinu.

Obmedzenie dodávok plynu pre približne tisícku podnikov s odberom väčším než 60.000 metrov kubických za rok sa prejaví podľa ministra financií Jána Počiatka na hospodárskom raste krajiny. Podľa posledného odhadu vlády by mal hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v tomto roku medziročne vzrásť o 4,6 percenta a mal patriť k najvyšším v Európskej únii.

 Slovensko je však spolu s Bulharskom nedostatkom plynu najviac postihnuté. Do susedného Česka napríklad denne prúdi severným plynovodom bez obmedzenia 18 miliónov metrov kubických plynu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu