Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovensko zníži objem plynu pre teplárne, ak nezíska nové dodávky

BRATISLAVA -Slovensko bude musieť obmedziť od februára dodávky plynu pre teplárne, ak sa mu nepodarí v najbližších dňoch vyriešiť problémy s prísunom suroviny z Ruska. Novinárom to dnes povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Pre pokles odberu by výrobcovia tepla pravdepodobne museli znížiť teplotu vykurovania.

"Nevyhrievalo by sa zrejme na takú teplotu. Byty by sa ďalej temperovali, to nie je problém," vyhlásil Jahnátek. V prípade, že by sa sprísnila regulácia, teplárne s ročným odberom nad 400.000 metrov kubických plynu by ho znížili o pätinu, ďalšie by prešli na 70-percentný odber, dodal.

Spoločnosti, ktoré pri výrobe tepla používajú len plyn, nemajú žiadny iný náhradný zdroj. Niektoré teplárne používajú na výrobu tepla uhlie, ich by sa prípadné obmedzenie dodávok plynu nemalo dotknúť. Slovensko nedostáva plyn z Ruska deviaty deň po sebe, pre zastavené dodávky museli mnohé podniky odstaviť produkciu.

Obmedzenia odberu sa zatiaľ nedotkli domácností, škôl, nemocníc ani verejného sektora. Celé územie krajiny zásobujú plynárne SPP z vlastných zásob spolu s výpomocnými dodávkami zahraničných firiem. Pri súčasných obmedzeniach v pretrvávajúcom núdzovom režime môžu byť všetky regióny zásobované plynom najmenej do konca januára.

Slovensko sa v súčasnosti snaží nahradiť zastavený výpadok dodávok plynu, ktorý do krajiny prúdil cez Ukrajinu, prostredníctvom výmennej operácie. Rusko už súhlasilo s dodávkou suroviny na Ukrajinu, ktorú by použila pre vlastné potreby. Slovensku by však poslala rovnaký objem suroviny z jej rezerv.

S operáciou ešte musí súhlasiť ukrajinská strana. Ak by táto možnosť zlyhala, Slovensko by sa zrejme pokúsilo odčerpať časť toku z plynovodu Jamal, ktorý prúdi cez Bielorusko a Poľsko ďalej na západ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu