Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ekológovia kritizovali vládu za zámer stavať elektráreň s ČEZ-om

BRATISLAVA - Rozhodnutie vlády Roberta Fica postaviť na Slovensku v spolupráci s českým koncernom ČEZ novú jadrovú elektráreň kritizovali viaceré environmentálne organizácie.

Kabinetu okrem iného vyčítali, že uprednostňuje jadrovú energiu bez adekvátnych štúdií a porovnaní s inými zdrojmi, nepáči sa im ani priamy výber strategického partnera. Chystaný projekt ostro napadla aj rakúska parlamentná strana Zelení.

Ficova vláda, ktorá je známa ústretovým postojom k jadrovej energetike, si v stredu nečakane zvolila za svojho partnera pre stavbu ďalšej atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach ČEZ. Kabinet údajne vyberal z desiatich možných kandidátov, pre českú firmu sa rozhodol bez vypísania tendra.

"Vláda vôbec neporovnáva jadrovú energiu s využívaním iných energetických zdrojov. Je jasné, že sa rozhodla kráčať jadrovou cestou bez ohľadu na jej výhodnosť, či nevýhodnosť," poznamenal dnes v tlačovej správe Karel Polanecký z ekologickej organizácie Greenpeace. Výber spoločnosti ČEZ bez výberového konania bol netransparentný a chybný, dodal.

Podľa Fica nová elektráreň v Bohuniciach významne prispeje k energetickej bezpečnosti krajiny. Zámer slovenskej vlády postaviť novú atómovú elektráreň podrobili kritike aj rakúski Zelení. Strana nesúhlasí ani s dostavbou dvoch jadrových blokov v Mochovciach, ktoré dokončujú Slovenské elektrárne. Zelení vyzvali rakúsku vládu, aby proti úmyslu Bratislavy oficiálne protestovala. Chystanú výstavbu v Bohuniciach kritizovalo aj občianske združenie Za matku Zem.

Greenpeace spochybnil správnosť rozhodnutia vlády v prospech spoločnosti ČEZ, ktorá pred rokmi stavala jadrový blok v českom Temelíne. "Ak sa ČEZ-u bude dariť tak ako s Temelínom v Čechách, rozpočet aj termíny (stavby v Bohuniciach) sa budú len navyšovať," myslí si Polanecký. ČEZ sa v minulosti neúspešne uchádzal o kúpu väčšinového podielu v SE, bývalá vláda Mikuláša Dzurindu v ňom vybrala konkurenčný Enel.

Slovensko sa po odstavení viacerých starších elektrární musí vyrovnať s nedostatkom vlastnej produkcie. Závislosť od dovozu elektriny sa ešte prehĺbi po odstavení ďalšieho jadrového zdroja v Bohuniciach na konci tohto roka.

Nová jadrová elektráreň v Bohuniciach by podľa predbežných odhadov mala stáť od štyroch do šiestich miliárd eur (asi 120,5 miliardy až 180 miliárd korún). Stavať by sa mala začať v roku 2014, spustenie výroby je naplánované do roku 2020. O type a výkone reaktora sa zatiaľ nerozhodlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu