Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Skupina ČEZ je pripravená postaviť v SR nový jadrový zdroj

BRATISLAVA - Česká energetická skupina ČEZ je pripravená postaviť na Slovensku nový jadrový zdroj. "Sme pripravení a pokiaľ budeme slovenskou vládou vybraní, budeme radi investovať," povedal v piatok člen predstavenstva ČEZ Vladimír Hlavinka. Podľa neho je výstavba nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach z pohľadu slovenskej vlády veľmi rozumné rozhodnutie.

"To doplnenie portfólia o ďalší jadrový zdroj, povedzme nezávislý na majoritnom dodávateľovi elektrickej energie pre Slovensko, ja vnímam ako veľmi rozumný krok," uviedol Hlavinka. Ako ďalej povedal, výstavba nového jadrového zdroja vzhľadom na dostupnosť primárnych zdrojov, akými sú uhlie, plyn, resp. palivo, je len logickým riešením.

ČEZ má tiež na Slovensku v pláne výstavbu paroplynového cyklu spolu so skupinou MOL o výkone 440, alebo 880 megawattov (MW). "Ďalší projekt, ktorý je zverejnený, bude s U. S. Steel-om, kde zatiaľ prebieha štúdia realizovateľnosti, takže zatiaľ nie sme schopní baviť sa o výkone," povedal Hlavinka. Výšku investície tiež neupresnil. "Za toľko, aby nám vyšla ekonomicky ďalšia prevádzka," doplnil.

Hlavinka tiež s určitosťou nevylúčil ani účasť na dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Avšak ako ďalej uviedol, Enel je podľa neho natoľko silná spoločnosť, že do výstavby pôjde s pomocou vlastných inžinierskych kapacít a vo svojom modeli, čo znamená, že skupina ČEZ neráta zatiaľ s tým, že by sa na výstavbe spomínaných blokov nejakým spôsobom podieľala. Ministerstvo hospodárstva SR (MH) zatiaľ neupresnilo druh a výkon jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Rozhodnúť by sa o tom malo v októbri 2010. "Pre účely výberu vhodného jadrového zdroja je potrebné vykonať podrobnú analýzu technických a bezpečnostných charakteristík zdrojov, ktoré prichádzajú do úvahy pri výbere typu nového jadrového zdroja. Nový jadrový zdroj musí spĺňať náročné bezpečnostné požiadavky kladené na jadrové zdroje, a to minimálne na úrovni jadrovej elektrárne tretej generácie," uviedlo MH koncom novembra tohto roku.

Zatiaľ nie sú presne stanovené ani potrebné finančné prostriedky. "Aj keď v súčasnosti neexistuje presný odhad nákladov projektu nového jadrového zdroja, zo skúseností v okolitých krajinách vieme, že je možné očakávať investíciu rádovo v miliardách eur. V závislosti od jedinečnosti projektu a konkrétnych technických a bezpečnostných požiadaviek sa však dá predpokladať, že jadrová elektráreň tretej generácie si vyžiada investíciu približne 4 mld. eur (120,504 mld. Sk) až 6 mld. eur (180,756 mld. Sk).

Táto suma pritom nezahŕňa náklady vznikajúce počas a po skončení životnosti zariadenia," konštatuje rezort hospodárstva. Nová jadrová elektráreň by mala byť postavená do roku 2020, pričom prípravná fáza by mala trvať do roku 2014, kedy by sa mala začať aj jej výstavba. Skupina ČEZ sa na Slovensku orientuje na väčších a stredných priemyselných zákazníkov.

Medzi zákazníkov spoločnosti ČEZ na Slovensku patria napríklad firma Kraft Foods, obchodný reťazec Carrefour a Hornbach, výrobca domácich spotrebičov Whirlpool, či spoločnosť Quinn Plastics. Skupina ČEZ pôsobí na Slovensku od roku 2006, kedy otvorila obchodnú kanceláriu. Podľa člena predstavenstva ČEZ Vladimíra Hlavinku predala skupina na Slovensku v tomto roku priamo jednu terawatthodinu elektrickej energie, čo podľa neho robí skupinu druhým najväčším predajcom na Slovensku.

Pre budúci rok je objem elektrickej energie zatiaľ na tej istej úrovni. Energetická Skupina ČEZ distribuuje a predáva elektrinu pre takmer 7 mil. zákazníkov a prevádzkuje elektrárne s celkovým výkonom viac ako 14 300 MW. Skupina ČEZ pôsobí okrem Česka v ďalších desiatich krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu