Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vláda si za partnera pri stavbe novej elektrárne vybrala ČEZ

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica dnes podporila výstavbu novej atómovej elektrárne na Slovensku. Ďalší jadrový zdroj vyrastie v areáli existujúcej atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Podľa zámeru kabinetu by nová elektráreň mala začať vyrábať elektrinu do roku 2020. Na realizácii projektu by sa mal podieľať strategický partner, štát si v ňom však mieni ponechať väčšinu.

Slovenská vláda sa snaží nahradiť výpadok vo výrobe elektriny pre odstavenie viacerých elektrární. S výstavbou piateho jadrového bloku v Bohuniciach by sa podľa schváleného materiálu malo začať v roku 2014, prípravné práce a začiatok realizácie projektu si vyžiadajú asi 7,5 miliardy korún (248,95 milióna eur).

Záujem o stavbu novej elektrárne podľa dnešného vydania denníka Hospodárske noviny (HN) opätovne potvrdila česká spoločnosť ČEZ, ktorá sa v minulosti neúspešne uchádzala o kúpu väčšinového balíka akcií Slovenských elektrární (SE). "Jednoznačne sme pripravení vstúpiť do príprav. Myslím si, že máme čo ponúknuť," povedal člen predstavenstva ČEZ-u Vladimír Hlavinka.

O možnej spolupráci pri stavbe nových elektrární už v minulosti diskutoval premiér Fico so zástupcami viacerých zahraničných spoločností. Slovensko nedokázalo pokryť vlastnú spotrebu elektriny už vlani. Prispelo k tomu napríklad odstavenie prvého bloku jadrovej elektrárne V1 v Bohuniciach, ku ktorému sa Slovensko zaviazalo pri vstupe do Európskej únie (EÚ). Druhý blok tejto elektrárne skončí prevádzku na konci tohto roka, čím sa závislosť od dovozu ešte prehĺbi.

Jadrové elektrárne v súčasnosti vyrábajú väčšinu elektriny na Slovensku, okrem nich sa na produkcii podieľajú viaceré tepelné a vodné elektrárne. Výrobu by mali o niekoľko rokov podporiť ďalšie dva jadrové bloky v Mochovciach, ktorých dostavbu rozbehli SE pod kontrolou talianskeho koncernu Enel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu