Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Rimavskej Sobote chystajú slnečnú elektráreň za pol miliardy Sk!

RIMAVSKÁ SOBOTA - Mestskí poslanci v Rimavskej Sobote dnes odsúhlasili prenájom 2,5 hektára pozemkov, na ktorých by mala vyrásť slnečná elektráreň. Investíciu za približne 500 miliónov korún (16,6 milióna eur) plánuje na prenajatej ploche postaviť bratislavská spoločnosť Enerco International s prispením fondov EÚ.

Mesto zinkasuje za prenájom ročne 25.000 korún (asi 830 eur) a pravdepodobne dostane aj výhodnejšiu cenu elektrickej energie. Elektráreň s inštalovaným výkonom fotoelektrických článkov 1,2 megawattu by mala zamestnať približne 20 ľudí. Podľa prednostu mestského úradu Ladislava Kovácsa musí investor predložiť do polovice decembra žiadosť o príspevok z fondov EÚ.

Pokiaľ by v spoločnosť so žiadosťou neuspela a investíciu by nezrealizovala, nájomná zmluva stratí platnosť a pozemky v južnej časti mesta sa vrátia pod správu radnice. Mesto by mohlo okrem peňazí z prenájmu pozemkov profitovať aj z lacnejšej elektrickej energie.

"Firma naznačila, že by mesto pre svoje zariadenia a verejné osvetlenie mohlo dostávať zvýhodnenú sadzbu elektrickej energie až do výšky výkonu elektrárne," dodal Kováč. Na juhu Slovenska už plány na výstavbu slnečných elektrární ohlásilo viacero spoločností, žiadna však zatiaľ projekt nezrealizovala.

Pri Buzitke v okrese Lučenec napríklad plánuje elektráreň s výkonom niekoľko megawattov pražská spoločnosť Maddock, jeden z najväčších projektov v krajine chystajú pri Dunajskej Strede. Slnečnú elektráreň za viac ako 54 miliónov eur (1,63 miliardy korún) by tam mala stavať bratislavská firma Nawitas Development ovládaná rakúskou spoločnosťou Quant Financial Services.

Inštalovaný výkon fotovoltaických článkov na ploche 12 hektárov má prekročiť 15 megawattov elektrickej energie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu