Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Návrat do socializmu

Poznáte prirovnanie s varenou žabou? Keď živú žabu hodíte do hrnca s vriacou vodou, vyskočí von. Keď ju hodíte do hrnca so studenou vodou a začnete vodu zohrievať, žabu uvaríte.

Neskúšal som to síce, ale aj tak to je skvelý príklad pre súčasný vývoj Slovenska. Pomaly nás varia a väčšina ľudí už ani neregistruje, ako sa naša krajina vracia späť do socializmu. Pritom, šaškáreň s pamätnou tabuľou Gustáva Husáka sa dá ešte, s úsmevom alebo poklepkaním si po čele, prehliadnuť. Je to symbol a keď zopár poslancov sa chce nášmu premiérovi silou mocou zapáčiť, tak nech kľudne zaradia pár cvikov z rektálnej gymnastiky. Koniec koncov žijeme (aspoň si to myslím, ale možno ma tu už len dlho varia) v slobodnej krajine a pri najbližších komunálnych voľbách by Dúbravčanov mohlo aj zaujímať, kto hlasoval za pamätnú tabuľu Gustáva Husáka. Bože, "pamätná tabuľa Gustávovi Husákovi 20 rokov po revolúcii" , to znie ako sci-fi...

Oveľa nebezpečnejší je návrat do plánovaného hospodárstva. Cenová rada, zákon o cenách, zákaz zisku, extra zdanenie bánk... to všetko sú veci, ktoré bežným ľuďom nič nevravia (a keď, tak si pomyslia: "dobre im tak, kapitalistom nenažraným, veď premiér im ukáže"). Ale určite si všetci, ktorí majú dnes 30 a viac rokov pamätajú na prázdne obchody, na dlhé šory pred nimi a na banány a mandarínky len na Vianoce, ktoré boli výsledkom 40ich rokov plánovaného hospodárstva.

Z tohto súdka je aj najnovší premiérov výmysel bankám regulovať poplatky, keď nebudú poskytovať podnikom úvery. Už len chýba, aby skončil v base každý, kto nedá hladnému najesť a misia je splnená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu